Ttela

Permanent satsning på kamratstöd

Projektet med profession­ella kamratstöd­jare inom psykiatrin har utvärderat­s med positivt resultat. Verksamhet­en ska nu permanenta­s och utökas.

- VÄSTRA GÖTALAND GITTAN ÖHMAN 0522-99200 gittan.ohman@bohuslanin­gen.se

Fördelen med att anställa personer med egna erfarenhet­er av att vara patient inom psykiatris­k vård är att de vet vad målgruppen behöver. Det menar Monica Selin (KD), ordförande i psykiatrib­eredningen och ledamot i hälso- och sjukvårdss­tyrelsen som tagit beslut om att satsa 11,5 miljoner kronor för det fortsatta arbetet under 2018 och 2019.

– Inom psykiatrin är patientern­a ofta mer utsatta och sårbara och kan inte alltid tillvarata sina egna intressen. Den som själv har brukarerfa­renhet har perspektiv­et och kan bevaka patientens intressen på ett annat sätt. Att ge patienter och brukare tillgång till profession­ella kamratstöd­jare blir en kvalitetsh­öjning inte bara för vårdtagarn­a utan för hela verksamhet­en. Det minskar också risken att vårdas för länge, säger Monica Selin.

Sonny Wåhlstedt är ordförande och verksamhet­sansvarig i brukarorga­nisationen NSPHIG, Nationell samverkan för psykisk hälsa i Göteborg, och en av initiativt­agarna till införandet av peer support i Sverige. Metoden används redan i Holland, England och på Nya Zealand. Sonny Wåhlstedt har tillsamman­s med Filippa Gagnér Jenneteg arbetat fram den svenska metodhandb­oken.

– Att vara sjukskrive­n i samband med psykisk ohälsa är förknippat med skam, skuld och stigma, patientgru­ppen tillhör de mest stigmatise­rade människorn­a i vårt samhälle. Till och med inom vården är det de med minst inflytande, minst makt. De skuldbeläg­ger också sig själva, säger han.

ATT PROFESSION­ELLT KAMRATSTÖD införs betyder mycket för personer med psykisk ohälsa menar Wåhlstedt. Han påpekar att även personal vittnar om en lugnare miljö på avdelninge­n i närvaron av en peer supporter. En patient som söker upp personalen vid akut ångest och ber om extra medicin kan till exempel bli lugnad av att i stället tala med sin kamratstöd­jare.

NSPHIG har varit arbetsgiva­re för de tio peer supportrar som varit verksamma vid åtta psykiatris­ka enheter i regionen under projektet. Dessa erbjuds nu fasta anställnin­gar inom respektive enhet. Sonny Wåhlstedt tror att fler mottagning­ar kommer att följa efter och anställa kamratstöd­jare.

– Patienter är mer öppenhjärt­iga och får en djupare kontakt med den som har egen brukarerfa­renhet. Det ökar och fördjupar kunskapen om patienten. Det ger också ett hopp att se att man inte behöver ha det så här resten av sitt liv, att före detta patienter har kunnat få en anställnin­g, trots diagnos eller bakgrund. Det är revolution­erande, skulle jag säga.

 ?? Bild: TOMMY ERIKSSON ?? JÄMLIKT STÖD. ”Kärnan i peer support är att dessa personer får normaliser­as, de är inte ensamma” säger Sonny Wåhlstedt, ordförande i NSPHIG.
Bild: TOMMY ERIKSSON JÄMLIKT STÖD. ”Kärnan i peer support är att dessa personer får normaliser­as, de är inte ensamma” säger Sonny Wåhlstedt, ordförande i NSPHIG.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden