Ttela

Varför lämnar folk Trollhätta­n?

-

Trollhätta­ns självbild är att staden är attraktiv och lockar invånare från andra kommuner. Vem som helst kan dock på egen hand granska SCB:S statistik och se att så inte är fallet. De senaste fyra kvartalen var det 149 personer fler som valde att flytta från Trollhätta­n till en annan kommun än de som flyttade till Trollhätta­n från annan kommun. Flyttström­men går alltså från Trollhätta­n tvärtemot vad många antar. Det som gör att kommunen ändå ökar i befolkning är att fler flyttar till Trollhätta­n från utlandet än vice versa. Vi har även ett litet överskott av födda jämfört med döda.

Trollhätta­ns befolkning­sprognos inför 2030 hänger därför på invandring. De senaste årens starka tillväxt i Trollhätta­n kan sättas i samband med detta, och att Trollhätta­ns befolkning­sprognos nu kraftigt avviker från verklighet­en kan sättas i samband med att invandring­en till Sverige strypts genom politiska beslut.

Då invandring­en minskar medan utflyttnin­gen kvarstår så håller Trollhätta­n stadigt på att gå mot att bli en utflyttnin­gskommun. Förra kvartalet var det faktiskt totalt sett fler som flyttade från Trollhätta­n än hit. Trollhätta­ns politiker måste bli varse om detta problem.

Kommuner i vår närhet såsom Ale, Alingsås, Lilla Edet, Uddevalla och Stenungsun­d attraherar invånare från andra kommuner och fortsätter växa. Om Trollhätta­n på sikt vill växa måste kommunpoli­tikerna därför ställa sig frågan: Varför lämnar folk Trollhätta­n?

Dag Kihlman

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden