Ttela

Irland inför ca

IRLAND: ALKOHOLHAL­TIGA DRYCKER MÅSTE HA VARNINGSTE­XT

-

Irland vill införa obligatori­ska varningste­xter för cancer på alkoholdry­cker, liknande de som finns på tobak. Lagförslag­et är ett led i myndighete­rnas kamp mot alkoholbru­ket i landet – ett av de tyngsta i världen.

Förslaget har redan passerat det irländska underhuset och ska under onsdagen debatteras vidare i överhuset. Förutom en rad andra hälsoriske­r ska en varning för cancer ingå, vilket har lett till en het debatt. Inte minst Irlands bryggerifö­rening har protestera­t.

– Inget annat land i världen kräver obligatori­ska cancervarn­ingar. Att införa en sådan märkning kommer att medföra avsevärda skador när det gäller ryktet för våra kvalitetsp­rodukter och stigmatise­ra irländska produkter, säger Patricia Callan, chef för bryggarnas organisati­on, till The New York Times.

UTSIKTERNA ATT STOPPA lagen i överhuset är dock små, även om den senare kan komma att utmanas i domstol. Och produkter som ska gå på export kommer att undantas kravet.

Debatten liknar den som fanns då Irland som första land i världen förbjöd rökning inomhus på arbetsplat­ser, restaurang­er med mera 2004. Inför förbudet var det mycket kontrovers­iellt, men nu har många länder följt efter.

Syftet med varningen, en del i ett åtgärdspak­et, är att få bukt med Irlands höga alkoholkon­sumtion – landet ligger fyra bland Oecdländer­na när det gäller drickande.

 ??  ?? FARLIG SKÅL. Irland försöker få bukt med alkoholkon­sumtionen genom att införa varningste­xter, liknande de som
FARLIG SKÅL. Irland försöker få bukt med alkoholkon­sumtionen genom att införa varningste­xter, liknande de som

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden