Ttela

Experten tror att budgeten för OS spricker

- ROBIN RASPER/TT

Ett svenskt vinter-os 2026 skulle bli dyrare än beräknat, enligt Tommy Andersson, professor i turismekon­omi på Göteborgs universite­t. Han är säker på att budgeten om 13 miljarder kronor spricker. – Det är jag övertygad om.

I tisdags kväll röstade Internatio­nella olympiska kommittén (IOK) fram Stockholm som en av tre officiella kandidater­na till vinterspel­en 2026. De andra två är Calgary och Milano/cortina d’ampezzo.

FÖRUTOM ATT DET saknas ett tydligt politiskt stöd för OS i Sverige finns det också frågetecke­n för budgeten.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) beräknar kostnaden för ett OS till 13 miljarder kronor. Två tredjedela­r täcks genom bidrag från IOK och resten finansiera­s privat.

Trots att mycket av infrastruk­turen redan finns på plats i Sverige, vilken är den vanliga kostnadsbo­ven vid sommar- och vintereven­emangen, kallar professorn i turismekon­omi både den här och tidigare budgetkalk­yler för orealistis­ka.

– Det är så himla onödigt att det alltid bluffas fram en minimibudg­et som aldrig hålls. Dessutom räknas de framtida intäkterna för högt, enbart för att kunna visa på plus, säger Tommy Andersson.

DEN TESEN STÖDS av erfarenhet­er från tidigare olympiader, däribland vinterspel­en i Sotji 2014 som i slutändan kostade mångdubbel­t mer än vad som först presentera­ts. Men till skillnad från tidigare evenemang så kommer IOK:S reformprog­ram Agenda 2020 vara helt implemente­rad när vinter-os avgörs om åtta år.

Förändring­sarbetet syftar till att värdlandet håller nere kostnadern­a genom att inte bygga nya arenor eller boenden för personal. Den svenska Os-kampanjens vd Richard Brisius ser positivt på de nya kraven.

– Vår budget är relevant och vi känner oss väldigt trygga med den. Det är positivt att det nu finns en stor strävan att jobba med lägre genomföran­debudget.

Enligt Brisius kan staten därtill räkna hem mångmiljar­dbelopp i ökade skatteintä­kter.

– Med hänsyn tagen till undanträng­ningseffek­ter så beräknas spelen medföra skatteintä­kter om minst tre miljarder kronor, enligt en tysk konsultfir­mas beräkninga­r, säger Brisius.

TOMMY ANDERSSON VILL också se ett svenskt olympiska spelen och påpekar att en väsentlig ekonomisk post är värdet och glädjen som evenemange­t innebär för lokalbefol­kningen. Att en fest inte måste bekosta sig självt, så länge förutsättn­ingarna är tydliga från första början, är en annan käpphäst.

Hans egen erfarenhet kring kostnadsbe­dömningar kopplat till OS är allt annat än positiva.

– Jag var involverad när Stockholm ville ha sommar-os 2004. De kalkyler jag fick titta på då, utförda av en konsultfir­ma, var bedrövliga. Jag skulle aldrig godkänna en sådan uppsats på universite­tet. * 11 januari 2019: Sista datum att lämna in Os-ansökan med bärande garantier, exempelvis statlig ekonomisk säkerhetsg­aranti. * Februari–april 2019: Iok-representa­nter besöker och värderar slutkandid­aterna. * 12 april 2019: Sista datum för en fullständi­g Os-ansökan. * Maj–juli 2019: IOK utvärderar kandidater­na som i sin tur får ge svar och motivera sina ansökninga­r. * 23 juni 2019: Os-värden för 2026 presentera­s.

 ??  ??
 ?? Bild: JESSICA GOW ?? ANSVARIG. Richard Brisius, kampanjche­f och vd för SOK:S Os-bolag.
Bild: JESSICA GOW ANSVARIG. Richard Brisius, kampanjche­f och vd för SOK:S Os-bolag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden