Ttela

Se upp för älgarna på vägen

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

NYHETER: När älgjakten pågår och det skymmer på kvällar och morgnar ökar samtidigt antalet viltolycko­r.

”Att sänka farten är en väldigt bra grej! Då hinner du antingen se djuren eller så blir inte olyckan lika allvarlig. Bra belysning på bilen är också viktigt”

Under hösten ökar antalet viltolycko­r och djuren är som mest aktiva i gryning eller skymning. Polisens tips för att undvika olyckor är att sänka farten och att ha bra belysning på bilen.

Att hösten är här på allvar innebär inte bara gula löv på träden och mys framför tv:n. Hösten är också en tid för viltolycko­r.

– Just nu har vi viltolycko­r på många håll men jag kan inte peka ut någon plats som särskilt drabbad. Det är alltid lite fler olyckor under älgjakten, vi ser också en topp i juni när älgkon går i väg från sina kalvar, säger Carin Olsmyr, chef för trafikpoli­sen i Vänersborg.

Tiden på dygnet kan också avgöra om olyckan är framme eller inte.

– Man vet att det rör sig mycket vilt i gryning och skymning. Då är de som mest aktiva, fortsätter Carin Olsmyr.

Trots att det sker en hel del olyckor med vilt just nu ligger Västra Götaland i botten när det gäller

CARIN OLSMYR Chef trafikpoli­sen i Vänersborg

antalet viltolycko­r från 2017 till slutet av september. Det visar siffror TT fått från försäkring­sbolaget If. Antalet viltolycko­r under denna period var 8,5 per tusen bilar. Det är långt ifrån Smålandslä­nen Kalmar och Kronoberg som ligger högst. Där har det skett 21, respektive 20,3 viltolycko­r per tusen bilar.

Men för att du som bilist inte ska bli en del av den tråkiga statistike­n och för att skogens konung ska slippa bli påkörd har Carin Olsmyr några enkla tips för att undvika viltolycko­r.

– Att sänka farten är en väldigt bra grej! Då hinner du antingen se djuren eller så blir inte olyckan lika allvarlig. Bra belysning på bilen är också viktigt.

Men har olyckan väl varit framme ska du börja med att sätta ut en varningstr­iangel. Du ska också märka ut platsen med plastband eller liknande.

– Du ska ringa polisen eftersom man är tvungen att anmäla om man kör på ett djur, säger Carin Olsmyr.

 ??  ??
 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL ?? SÄKERHETEN FÖRST. Att sänka farten och ha bra belysning är två saker som kan minska risken för att krocka med en älg.
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL SÄKERHETEN FÖRST. Att sänka farten och ha bra belysning är två saker som kan minska risken för att krocka med en älg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden