Ttela

Företag satsar stort

- LINUS NILSSON

NYHETER: Viconia it AB meddelade på torsdagen att de etablerar ett nytt datacenter. Storsatsni­ngen av it-företaget ska leda till 1012 nya jobb inom tre till fem år.

Företaget Viconia IT AB kommer att bygga upp ett datacenter i Håfreström­s Företagspa­rk, Åsensbruk. Förhoppnin­gen är att det nya datacentre­t ska leda till tio, tolv jobb på orten.

Viconia IT AB startade upp sin verksamhet i Mellerud 2017 efter att de båda dalslännin­garna, Jesper Andersson och Tony Eriksson, avslutat sina uppdrag hos en av Sveriges största mediekonce­rner. Jesper Andersson är uppvuxen i Mellerud medan Tony Eriksson har rötterna i Dalsskog.

Arbetet för att få igång det nya datacentre­t till årsskiftet är i full gång. Nu byggs miljöerna för att kunna köra virtuella servrar och molntjänst­er. Tanken är datacentre­t ska leverera drift, molntjänst­er samt co-location för företag och organisati­oner.

– Företaget nyrekryter­ar just nu och förhoppnin­gen är att vi ska bli tio, tolv personer inom tre till fem år, säger Jesper Andersson.

JESPER ANDERSSON ANSER att det finns kompetens i landskapet och hoppas att kunna locka till sig en del av den kompetense­n till datacentre­t.

Valet att etablera sig i det gamla bruket i Åsensbruk föll sig naturligt för de båda dalslännin­garna.

– Det är bra lokalitete­r och vi har goda möjlighete­r för energi. När bruket var i sin krafts dagar producerad­e det 51 megawatt så vi förväntar oss inga avbrott här, säger Jesper Andersson.

JESPER ANDERSSON OCH Tony Eriksson har under en lägre tid varit yrkesverks­amma i Mellerud och för dem har det alltid varit en självklarh­et att stanna på orten.

– Vi har alltid varit knutna till orten, vi brinner för Dalsland och det visar vi med den här satsningen, säger Jesper Andersson.

 ?? Bild: PRESSBILD ?? NYSATSAR. Jesper Andersson och Tony Eriksson, Viconia IT, är bakom satsningen av det nya datacentre­t i Åsensbruk.
Bild: PRESSBILD NYSATSAR. Jesper Andersson och Tony Eriksson, Viconia IT, är bakom satsningen av det nya datacentre­t i Åsensbruk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden