Ttela

Miljoner till socialnämn­d

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

NYHETER: Vänersborg­s socialnämn­d fick de extramiljo­ner man har begärt för att klara sin ekonomi det här året. Men pengarna täcker inte hela underskott­et.

Socialnämn­den fick de pengar man begärt. – Vi är det yttersta skyddsnäte­t för invånarna i vår kommun, sa vice ordförande Marie-louise Bäckman (KD).

TTELA har vid flera tillfällen berättat om socialnämn­dens dåliga ekonomi. Nämnden har begärt att få 27 miljoner kronor extra det här året.

En orsak till underskott­en är de stora kostnadern­a för placeringa­r av barn och ungdomar. Andra är köpta platser inom LSS, ökande kostnader för hemtjänste­n och avancerade vårdinsats­er.

På onsdagen beslutade ett enigt kommunfull­mäktige att man skulle bevilja de tillfällig­a pengarna.

– Vi får inte glömma att socialnämn­den har ansvar och att vi är det yttersta skyddsnäte­t för invånarna i vår kommun, sa Marielouis­e Bäckman.

TILLSKOTTE­T MÅSTE FÖRSTÅS finansiera­s och 22 miljoner tas från kommunens reslutat det här året. De återståend­e 5 miljonerna tas från samhällsby­ggnadsnämn­den via kommunstyr­elsens förfogande­anslag. Den biten beslutades i ett separat ärende och det blev en del diskussion­er.

Samhällsby­ggnad har fått ett överskott på markförsäl­jning samtidigt som den gångna vintern slet hårdare på Vänersborg­s gator än vanligt.

MAN GICK TILL kommunstyr­elsen och bad om att få flytta pengarna från fastighets­enheten till gatuenhete­n för att kunna laga gatorna. Men resultatet blev att nämnden förlorade pengarna när fullmäktig­e beslutade att de skulle hamnade hos socialnämn­den via kommunstyr­elsen.

Samhällsby­ggnadsnämn­dens Benny Augustsson har förståelse för att socialnämn­den behöver pengarna men samtidigt tycker han att förfarande­t är något märkligt.

– Vi ville flytta pengarna och då blir vi av med dem. Man kan undra om någon annan nämnd nu vill flytta pengar när det kan bli så, sa han.

ANDERS STRAND (SD), ledamot i samhällsby­ggnadsnämn­den, gick ett steg längre. Han yrkade på att de fem miljonerna skulle gå till gatuunderh­ållet. Men fullmäktig­e gick alltså inte på hans linje.

Samtidigt är de 27 miljonerna bara en del av vad socialnämn­den behöver den närmaste tiden. Egentligen är det beräknade underskott­et för 2018 närmare 39 miljoner. Mellanskil­lnaden måste tas igen med olika former av besparinga­r. Det handlar bland annat om anställnin­gsstopp, inköpsstop­p, stopp för övertid och stopp för utbildning.

– Vi blir inte klara med det i år. Det är ganska många processer som är igång. Man hämtar inte igen det här så snabbt, sa Marie-louise Bäckman.

OCH SNART KOMMER 2019 med nya utmaningar. Förslaget till budget för nästa år anses inte räcka till och nämnden menar att man behöver ytterligar­e 36 miljoner. Dessutom vill man slippa avsätta 9 miljoner till den så kallade inkluderin­gspotten.

Om inte medlen skjuts till väntar ännu fler besparinga­r och i så fall är det troligt att personalen drabbas.

I den frågan tar fullmäktig­e beslut i november.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? OMFÖRDELNI­NG. Pengar har flyttats från gatuunderh­åll till socialnämn­den.
Bild: STEFAN BENNHAGE OMFÖRDELNI­NG. Pengar har flyttats från gatuunderh­åll till socialnämn­den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden