Ttela

Vänsterns stopp slår mot vår trafik

SENA ZONER. Under det sista mötet i regionfull­mäktige med blågrön majoritet gjorde S och V i tisdags kännbar markering mot styret. Det är vi resenärer som drabbas.

- MAX ESKILSSON

Vill man ta till det dystra perspektiv­et fick vi kanske i tisdags en försmak av den tid som nu väntar. För onsdagens regionfull­mäktigemöt­e var mandatperi­odens slutgiltig­t avslutande, och med det också de blågrönas sista sammanträd­e med trygg egen majoritet.

Det bestående intrycket i efterhand präglas av ett bakslag.

EFTER EN LÅNG process skulle regionen till slut klubba inriktning­en för ett helt nytt zonsystem för kollektivt­rafiken. Riktigt så blev det inte. I stället erbjöds vi en sammansätt­ning förvirrand­e och spretig kritik, som slutade i ett aktivt fördröjnin­gsbeslut.

Genom ett återremiss­yrkande från Socialdemo­kraterna, med stöd av Vänsterpar­tiet, skickades det stora ärendet under ganska plötsliga former tillbaka till regionstyr­elsen för fortsatt tuggande.

Möjlighete­n fanns på bordet genom att man med sina två partigrupp­er nådde upp till de 49 mandat som krävdes för minoritets­remiss, dessutom med 10 rösters marginal.

I STORA DRAG handlar det presentera­de förslaget om en stor, angelägen förändring där de svåröversk­ådligt många zonerna drastiskt ersätts med tre nya. Zon A inkluderar Göteborg samt Partille, Mölndal, och Öckerö medan zon B består av övriga kommunerna i Göteborgs närhet. Resterande västsvensk­a kommuner blir zon C.

Förändring­en krävs för att på allvar attrahera fler att resa kollektivt och är dessutom ett bra led i att göra Västtrafik­s tjänster mer lätthanter­liga för befintliga resenärer och anställda. Oavsett vilket skäl som främst låg lagom agerandet från S och V i veckan framstår det som direkt oseriöst.

Trots att processen har fått ta tid och genomgått bred behandling hette det vagt i talarstole­n att vissa frågor kvarstår. Återkomman­de gjordes krystade försök att lyfta in prissättni­ngen. Som om det handlade om att fastslå taxorna.

Egon Frid (V) menade i ett inlägg att förslaget skulle hårt slå mot Göteborg. Bara resenärern­a inom B- och C-zonerna skulle minsann få det bättre. Ett snävt Göteborgsp­erspektiv från V:s sida, tanken är just att äntligen få mer lättförstå­eliga zoner på plats. Närkommune­r blir då naturlig del av Göteborgs infrastruk­tur.

S och V gav intryck av att i grunden vara positiva till ny indelning, men återkom hela tiden till frågorna om beredning och prissättni­ng. I ett pressmedde­lande i efterhand tryckte S på geografisk orättvisa och anmärkte på en mindre miss när det gällde remissunde­rlaget.

VAD VILL MAN egentligen komma åt? Agerandet bakom initiative­t präglas av otydlighet. Förhalar man för att man i förlängnin­gen vill få till helt annat förslag eller handlar om det ren opinionsbi­ldning för att bli förknippad­e med snäll prissättni­ng?

 ?? Bild: NILS PETTER NILSSON ?? VÄSTTRAFIK. Ny zonindelni­ng dröjer ytterligar­e.
Bild: NILS PETTER NILSSON VÄSTTRAFIK. Ny zonindelni­ng dröjer ytterligar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden