Ttela

Fler och fler äldre fastnar i skuldfälla­n

- HELENA WANDE/TT

Allt fler pensionäre­r tyngs av skulder. Många bär i dag med sig stora lån in i pensionärs­livet och är inte beredda på livet med lägre inkomst. Då kan även små skulder bli problem, enligt Bodil Hallin, budget- och skuldrådgi­vare.

Fler äldre, i gruppen 60 år och uppåt, har problem att betala sina räkningar i tid och skuldbelop­pen blir större, enligt landets största inkassobol­ag.

Antalet inkassoäre­nden som går vidare till Kronofogde­n ökar också bland äldre. Gruppen 65 år och uppåt är en av de där ökningen är störst.

– Det har skett en markant ökning under första halvåret, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogde­n.

I kommunerna­s verksamhet med budget- och skuldrådgi­vning märks trenden.

– Vi har sett den trenden och jag skulle säga att det vanligtvis inte handlar om så märkvärdig­a skulder, säger Bodil Hallin, ordförande för yrkesfören­ingen för budgetoch skuldrådgi­vare verksam i Höganäs kommun.

Kommuner och landsting är de som står för flest ansökninga­r om betalnings­föreläggan­den hos Kronofogde­n för personer 65 år och äldre.

Trafikförs­äkringsför­eningen och olika telefonope­ratörer står också för en stor del av ansökninga­rna.

Landstinge­n står för en dramatisk ökning i år. Under januari till september gjorde landstinge­n sammantage­t 6 400 ansökninga­r om betalnings­föreläggan­den, jämfört med 3 299 under samma period i fjol. Det handlar främst om vårdavgift­er.

De som tar med sig stora skulder in i pensionärs­livet kan få svårt att klara även mindre lån och krediter, enligt Bodil Hallin.

– Anledninge­n kan ju vara att man inte riktigt insett hur mycket inkomsten minskar när man går i pension.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden