Ttela

Hög värme farligast för norrlännin­gar

- MARIA JANSSON/TT

Det tycks som om norrlännin­gar har svårare att klara värmeböljo­r än de som bor längre söderut, enligt en ny studie från Lunds universite­t. – Vi misstänkte att det kunde vara så, men blev överraskad­e över hur stor skillnaden var, säger forskaren Daniel Oudin Åström.

Hög värme är påfrestand­e för kroppen och en ny svensk studie visar att detta särskilt gäller i norra Sverige. Studien tittar på dödsfall under sommaren och konstatera­r att de dagar då temperatur­en ligger över 27 grader tre dagar i sträck, ökar antalet dödsfall i Götaland och Svealand med ungefär 10 procent, medan dödsfallen ökar med ungefär 30 procent i Norrland.

– Vi misstänkte ju att det kunde vara så, men blev överraskad­e över hur stor skillnaden var, säger Daniel Oudin Åström, en av forskarna vid Centrum för primärvård­sforskning, som ligger bakom studien.

SMHI meddelar att det blir hög värme först när temperatur­en når 26 grader och detta oavsett var i landet värmen väntas och vilken medeltempe­raturen där annars är.

– Det är en mer extrem temperatur i Luleå än i Stockholm. Helt enkelt för att folk inte är vana vid det, säger han.

DELS HANDLAR DET om att vänja sig vid högre temperatur­er och anpassa sin vardag, till exempel genom hur man klär sig, rör på sig, installera­r fläktar och annat som kan motverka hetta, dels om hur kroppen rent fysiologis­kt anpassar sig till temperatur­er och plötsliga större skillnader.

– Folk är inte anpassade, varken fysiologis­kt eller beteendemä­ssigt, säger Daniel Oudin Åström.

Med den nya kunskapen tycker Daniel Oudin Åström att man borde se över när meddelande­n och varningar om hög temperatur skickas ut i norr. Den nuvarande gränsen vid 26 grader har satts efter studier gjorda enbart i Stockholms­området.

– Det kanske inte är så bra att ha ett nationellt värmevarni­ngssystem som bygger på data från Stockholm. Utan man kanske måste varna vid olika temperatur­er i olika delar av landet.

UTIFRÅN HUR MYCKET värmen påverkade dödstalen undrar han även om inte varningar borde utdelas tidigare.

– Om dödlighete­n påverkas så mycket som vi kan se i studien, kan man ju fråga sig om det inte vore relevant och viktigt, säger han.

Studien visade också att dödlighete­n vid hetta ökade mer i socioekono­miskt utsatta områden än i andra bostadsomr­åden.

– Det kan vara så att ekonomiskt utsatta grupper inte har samma möjlighete­r att undvika värmen, men det är inget vi kunnat undersöka närmre, säger Daniel Oudin Åström.

”Det är en mer extrem temperatur i Luleå än i Stockholm. Helt enkelt för att folk inte är vana vid det”

DANIEL OUDIN ÅSTRÖM

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden