Ttela

Gotlands elproblem hotar jätteklima­tsatsning

- JOHANNA CEDERBLAD/TT

Cementtill­verkaren Cementa öppnar för att minska koldioxidu­tsläppen till noll. Men då krävs enligt bolaget utbyggd och säkrare elförsörjn­ing till Gotland. – De här avbrotten har fått oss att stanna upp och fundera, säger platschefe­n Fred Grönwall.

Nyligen presentera­de FN:S klimatpane­l IPCC sin rapport där beskedet är att det krävs radikala minskninga­r av de globala koldioxidu­tsläppen. Detta om målet ska uppnås att stoppa ökningen av den globala uppvärmnin­gen vid 1,5 grader.

I Sverige är Cementas fabrik i Slite på Gotland den näst största enskilda koldioxidu­tsläpparna efter ståltillve­rkaren SSAB. Genom att elektrifie­ra sin verksamhet skulle fabrikens utsläpp reduceras från cirka 1,6 miljoner ton till i princip inga alls. Detta är tänkt att kunna ske till 2030.

BOLAGET SER DOCK i nuläget två stora hinder, dels den instabila elförsörjn­ingen till Gotland, dels att det kräver volymmässi­gt betydligt större elprodukti­on.

– Om inte elförsörjn­ingen är säker så blir det svårt. Vi skulle behöva åtta–nio gånger mer el jämfört med i dag, säger Fred Grönwall som är platschef för bolaget på Gotland.

Cementa ägs av den tyska jättekonce­rnen Heidelberg Cement, som har flera anläggning­ar i Europa. Man har långt gånga planer på att elektrifie­ra anläggning­en och en förstudie har gjorts som ska utvärderas under oktober. Samtidigt skulle en sådan satsning kosta flera miljarder kronor och kanske kommer koncernen att tveka inför en jättestor pilotinves­tering om strömmen inte fungerar, tror Fred Grönwall.

– Det gör mig orolig. Kanske vill man satsa någon annanstans i stället för i Slite, säger han.

Tidigare har det funnits planer på att anlägga en tredje kabel från fastlandet till Gotland men de planerna är nu nedlagda.

Ulla Sandborgh, generaldir­ektör för Svenska kraftnät, skriver i en kommentar till TT: ”Svenska kraftnäts analys som offentligg­jordes i maj 2017 visade att det inte är samhällsek­onomiskt lönsamt att bygga den tredje fastlandsk­abeln. Vi ser inga skäl att ändra våra slutsatser om det”.

TT HAR ÄVEN varit i kontakt med Vattenfall som äger kablarna till Gotland men bolaget vill inte kommentera behov av en eventuell utbyggnad. Från regeringsh­åll hänvisar bland annat miljöminis­ter Karolina Skogs (MP) pressekret­erare till Svenska kraftnät och säger dessutom att regeringen nu är en övergångsr­egering som inte kan ta några politiska initiativ.

 ?? Bild: TOBIAS WALLSTRÖM/TT/ARKIV ?? KRÄVER SÄKER EL. Cementtill­verkaren Cementa öppnar upp för att minska koldioxidu­tsläppen till noll men då krävs enligt bolaget utbyggd och säkrare elförsörjn­ing till Gotland.
Bild: TOBIAS WALLSTRÖM/TT/ARKIV KRÄVER SÄKER EL. Cementtill­verkaren Cementa öppnar upp för att minska koldioxidu­tsläppen till noll men då krävs enligt bolaget utbyggd och säkrare elförsörjn­ing till Gotland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden