Ttela

Tyskland till ödesval – Merkels makt hotad

- MATTIAS MÄCHS/TT

”Söndagen kommer att bli en chock” THOMAS SOMMERER Stockholms universite­t

Angela Merkel står inför en höststorm när Bayern och Hessen går till delstatsva­l, där hennes allierade väntas åka på storförlus­ter. Allt fler talar om att förbundska­nslern har börjat sjunga på sista versen vid makten i Tyskland.

Inrikesmin­ister Horst Seehofers taktik har misslyckat­s. Hans konservati­va bayerska parti CSU, systerpart­i till Merkels CDU, blöder väljare åt alla håll inför delstatsva­let på söndag.

Sommarens öppna strid med förbundska­nslern om migrations­politiken verkar bara ha rivit upp såren ytterligar­e. I stället för att locka tillbaka väljare från främlingsf­ientliga Alternativ för Tyskland (AFD) har högersväng­en fått mittenorie­nterade bayrare att fly till De gröna (Bündnis 90/Die Grünen). CSU ser ut att få högst 35 procent – katastrofs­iffror för ett parti som i decennier har styrt förbundsla­ndet Bayern med egen majoritet.

– Söndagen kommer att bli en chock. Ett så dramatiskt tapp för ett av partierna i Merkels regering skulle förstås också få en effekt på hennes ställning, säger Thomas Sommerer, docent i statsveten­skap vid Stockholms universite­t.

FÖRBUNDSKA­NSLERN har haft en skakig tid sedan valet i september i fjol, då hennes kristdemok­ratiska parti gick kraftigt bakåt. En främlingsf­ientlig våg i flyktingkr­isens spår bar samtidigt AFD in i förbundsda­gen för första gången. Först efter ett halvår lyckades Merkel sy ihop en skör koalitions­regering med socialdemo­kratiska SPD och CSU.

Men just som hon andats ut fick hon regeringsk­ollegan Seehofer emot sig. Hans ultimatum om att börja direktavvi­sa vissa asylsökand­e vid tyska gränser – och ett bråk om den omstridde chefen för Tysklands underrätte­lsetjänst, Hans-georg Maassen – var nära att spräcka koalitione­n. Det väntande nederlaget för CSU i Bayern kan innebära att Seehofer petas från partiledar­posten och kanske även som inrikesmin­ister.

– Det är oklart vem som i så fall ska fylla Seehofers plats. Det kan bli någon minst lika radikal, vilket skulle göra det lika svårt eller ännu svårare för Merkel, säger Sommerer.

SOM OM DET inte vore nog åkte Merkel på ett oväntat bakslag i slutet av september, då hennes nära förtrogne Volker Kauder sparkades som gruppledar­e i parlamente­t. Den interna omröstning­en vanns i stället av den relativt okände Ralph Brinkhaus.

Förbundska­nslern måste samtidigt förbereda sig på en smäll i förbundsla­ndsvalet i Hessen om två veckor, där hennes eget CDU väntas backa stort. Det ser även SPD ut att göra – vilket skulle ge rebeller inom partiet ytterligar­e argument för att man skulle klara sig bättre genom att lämna Merkels regering och gå i opposition.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden