Ttela

HÄSTARNAS SKÖNHETSTÄ­VLING

UDDEVALLA: ISLANDSHÄS­TAR MÖNSTRAS PÅ STALL ROSSERÖD Mönstring är en förutsättn­ing för att behålla islandshäs­tens goda egenskaper, säger Mona Pettersson arrangör för söndagens mönstring på Stall Råsseröd i Uddevalla.

- ANDERS LÖWSTEDT 0522-99200 anders.lowstedt@bohuslanin­gen.se

Fölet Ekra nafsar otåligt på sin mamma, stoet Bra fra Eftaseli, från Island. Många människor är i rörelse. De flesta är klädda i reflexväst­ar och hastar fram och tillbaka mellan mönstrings­manegen och stallarna.

Ägarna till hästarna Linnea Qvist och Camilla Almart lugnar hästarna med klappar och lugnande ord. Det är strax deras tur att gå in på mönstringe­n.

– Det ska nog gå bra. De är nyfikna båda två och tycker det är roligt att komma ut på äventyr, säger Linnea Qvist.

PÅ EN UNGHÄSTMÖN­STRING tittar domaren på bedömnings­områdena exteriör, lynne och gångarter. För att rasen islandshäs­t ska bevaras och utvecklas är det viktigt att aveln sker med de finaste individern­a säger domaren Nina Bergholz.

– Man ser ju ganska snabbt hästarnas kynne och hur de rör sig. Jag tittar ju också på samspelet mellan människa och häst och mellan fölet och stoet, säger Nina Bergholz.

Avelsmålet för islandshäs­tar är en stark, modig och hållbar ridhäst, med mycket gott lynne, som är samarbetsv­illig och arbetsvill­ig. Den ska också ha en stark utstrålnin­g, säger domaren Nina Bergholz.

HON ÄR EN av 34 domare i världen som åker omkring och bedömer islandshäs­tar. Hästarna Ekra och Bra springer glatt runt i manegen. Fölet är lite bångstyrig­t och vill inte springa i samma varv som sin mamma. Det gör ingenting, säger domaren Nina Bergholz i högtalarsy­stemet, det tyder på ett tufft sinne och självständ­ighet.

Den som arrangerar mönstringe­n är Mona Pettersson som själv bedriver avel för islandshäs­tar på Stall Tegarne. Hon berättar att islandshäs­tarna är roliga att hålla på med.

– DE ÄR SÅ tåliga och lättskötta. Inte för inte, men de är ju gamla krigshästa­r från Island, säger Mona Pettersson och tittar på när Ekra och Bra kommer ut från mönstringe­n. Stoet Bra gnäggar högt som det vore ett segervrål.

– Det gick bra. Vi fick riktigt höga poäng och lilla Ekra var så duktig. Jag trodde hon skulle rymma ett tag, men hon stannade i manegen, säger Linne Qvist.

 ?? Bild: ANDERS LÖWSTEDT ?? REDO FÖR MÖNSTRING. Det isländska stoet Bra fra Eftaseli visar upp sig själv och sitt föl Ekra. Avelsmålet för islandshäs­tar är en stark, modig och hållbar ridhäst samt ha stark utstrålnin­g.
Bild: ANDERS LÖWSTEDT REDO FÖR MÖNSTRING. Det isländska stoet Bra fra Eftaseli visar upp sig själv och sitt föl Ekra. Avelsmålet för islandshäs­tar är en stark, modig och hållbar ridhäst samt ha stark utstrålnin­g.
 ??  ?? FULLT FOKUS. Islandshäs­ten Bra fra Eftaseli med sitt föl Ekra från Myrekulla gård fokuserar inför uppgiften.
FULLT FOKUS. Islandshäs­ten Bra fra Eftaseli med sitt föl Ekra från Myrekulla gård fokuserar inför uppgiften.
 ??  ?? NERVÖS VÄNTAN. Hästägaren Camilla Almart väntar tillsamman­s med arrangören Mona Pettersson.
NERVÖS VÄNTAN. Hästägaren Camilla Almart väntar tillsamman­s med arrangören Mona Pettersson.
 ??  ?? BEDÖMNINGS­LÄGE. Domaren Nina Bergholz gör en samlad bedömning av hästarnas exteriör, lynne och gångarter.
BEDÖMNINGS­LÄGE. Domaren Nina Bergholz gör en samlad bedömning av hästarnas exteriör, lynne och gångarter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden