Ttela

Lågt vatten drabbar sjöfart

- JOHANNA LUNDBERG 0521-575951 johanna.lundberg@ttela.se

Vattennivå­n i Vänern är lägre än normalt. Nu har Sjöfartsve­rket tvingats sänka gränsen för hur djupt lastfartyg får gå.

”Den här sänkningen på 15 centimeter motsvarar ungefär 45 procent mindre last” GÖRAN LIDSTRÖM

vd Vänerhamn

Vattennivå­n i Vänern är den lägsta på länge, vilket ställer till problem för fartyg som inte kan lasta lika mycket som vanligt.

Sommarens torka och bristen på stora regnmängde­r har bidragit till att vattenstån­det i Vänern nu är det lägsta på många år, ungefär en halvmeter under medelnivån såhär års.

– Vattennivå­n ligger fyra centimeter över referensni­vån på sjökortet. Det är lågt och under det normala. Jag har arbetat med det här i åtta år och har aldrig varit med om så låg vattennivå, säger Henrik Persson vid avdelninge­n för vattenären­den på Länsstyrel­sen i Västra Götaland.

ENLIGT HONOM KRÄVS det också stora mängder regn för att vattennivå­n ska påverkas.

– Vänern är en så pass stor yta och det tar tid att höja och sänka nivån.

Främst är det sjöfarten som påverkas

av den ovanligt låga nivån. Charlotta Segerström, som ansvarar för lotsområde Vänern på Sjöfartsve­rket, berättar att de för andra gången på kort tid har tvingats sänka gränsen för hur djupt fartygen som ska passera Trollhätte kanal och Vänern får gå.

– Normalt är lägsta djupgående 5,40 meter, nu har vi fått sänka till 5,25, säger hon.

DET BETYDER ATT fartygen inte får ha lika mycket last som vanligt.

– De flesta fartygen brukar normalt sett lasta till fullt djup,

men nu kan de alltså inte lasta helt fullt. Den här sänkningen på 15 centimeter motsvarar ungefär 4-5 procent mindre last, säger Göran Lidström, vd för Vänerhamn.

NÅGRA EXAKTA SIFFROR på vad det får för ekonomiska konsekvens­er har han inte men han kan konstatera att sjöfarten tappar i effektivit­et. Men Göran Lidström är trots detta inte alltför bekymrad.

– Att vattennivå­n är nedåtgåend­e är visserlige­n lite oroväckand­e, men sånt här har hänt förr. Vädret styr vi inte över och vi får hoppas att det inte blir för långvarigt.

 ?? Bild: TOMMY FELDTH ?? GRUNDARE. För fartyg som ska passera Trollhätte kanal och Vänern innebär den låga vattennivå­n att de inte får lasta lika fullt som vanligt.
Bild: TOMMY FELDTH GRUNDARE. För fartyg som ska passera Trollhätte kanal och Vänern innebär den låga vattennivå­n att de inte får lasta lika fullt som vanligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden