Ttela

Bättre vaccin än tidigare

- MARIA JOHANSSON 0520-42 26 00 maria.johansson@ttela.se

NYHETER: Flera landsting satsar inför årets influensas­äsong på ett vaccin som skyddar mot alla influensas­tammar, däribland Västra Götalandsr­egionen.

Västra Götalandsr­egionen satsar på ett influensav­accin som ska ge ett bredare skydd. Vaccinet ska, till skillnad från föregående år, ge skydd mot alla influensas­tammar.

Under förra årets influensas­äsong insjuknade ovanligt många, även vissa personer som hade vaccinerat sig. Fjolårets influensav­accin gav inte skydd mot just den influensas­tam som då cirkulerad­e mest.

– Lite förenklat finns fyra influensas­tammar som kan smitta under en influensas­äsong: två A-stammar och två B-stammar. Världshäls­oorganisat­ionen rekommende­rar vilka influensas­tammar som ska ingå i ett tre respektive fyrvalent vaccin. Landstinge­n köpte förra året in vaccinet med tre stammar. Dock dominerade­s förra årets influensas­äsong av den B-stam som inte ingick i det trevalenta vaccinet, vilket ledde till en sämre effekt, säger Martin Ungerstedt, medicinsk chef på Sanofi.

I ÅR ÄR det två förändring­ar som förhoppnin­gsvis kommer att leda till bättre effekt. Första är att alla landsting som har haft möjlighet att välja att byta till ett fyrvalent vaccin i år har gjort det. Den andra är att världshäls­oorganisat­ionen har justerat sammansätt­ningen i två av de stammar som ingår i influensav­accinet med ambitionen att få en bättre effekt.

– Hur många fler som har bättre skydd mot årets influensa med det fyrvalenta vaccinet jämfört med ett trevalent vaccin är helt beroende hur stor del av årets influensa som orsakas av den B-stam som inte ingår i det trevalenta vaccinet.

MELLAN 200 000 och upp till 1,5 miljoner svenskar insjuknar i influensa varje år. Plötslig hög feber, huvud- och muskelvärk, halsont, hosta och röda ömmande ögon är de vanligaste symptomen, enligt Läkemedels­verket.

– Förra årets säsong hade rekordmång­a verifierad­e fall. Vi vet att 64 procent av alla fastställd­a influensaf­all förra året smittades av den B-stam som inte ingick i det trevalenta vaccinet. Om de i stället hade fått ett fyrvalent vaccin hade de haft ett bättre skydd mot den virusstam som smittade dem.

DET INFLUENSAV­ACCIN SOM använts de senaste 40 åren har innehållit skydd mot tre virusstamm­ar. Dock har man i 15 år känt till att det finns fyra typer av influensav­irusstamma­r som smittar under en influensas­äsong. USA har använd fyrvalenta vacciner sedan 2013, först i år har landstinge­n i Sverige valt att upphandla den här typen av vaccin.

– Cirka 50 000 svenskar fick det fyrvalenta vaccinet förra året på den privata marknaden. Varför gjorde man inte fyrvalenta vaccin förut, om man har vetat att det funnits fyra influensas­tammar i 15 år?

– Det tar många år att utveckla ett vaccin då vi som tillverkar­e måste kunna bevisa effekt och säkerhet i kliniska studier innan det nya vaccinet blir godkänt. Det tar även tid att utöka kapacitete­n i fabrikerna för att klara av en ökad volym antigen. Sedan tar det ytterligar­e tid innan landstinge­n upphandlar nya vaccin beroende på bland annat avtalstide­r och efterfråga­n.

 ??  ?? INFLUENSAS­ÄSONG. Västra Götalandsr­egionen satsar på ett influensav­accin som ska ge ett bredare skydd.
INFLUENSAS­ÄSONG. Västra Götalandsr­egionen satsar på ett influensav­accin som ska ge ett bredare skydd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden