Ttela

Artificiel­l intelligen­s i nya bilar

- VALDEMAR LÖNNROTH Valdemar.lonnroth@gp.se

NYHETER: Digitalise­ringen av bilar har pågått i flera år. Nästa generation Volvobilar får kraftiga datorer med artificiel­l intelligen­s.

Nästa generation Volvobilar får kraftiga datorer där mjukvaran har artificiel­l intelligen­s. Det står klart sedan Volvo tecknat avtal amerikansk­a Nvidia. Samtidigt går Veoneer och Zenuity ut med en ny ”superdator” för autonoma bilar som de utvecklat med det amerikansk­a elektronik­företaget.

Digitalise­ringen av bilar har pågått i flera år men har accelerera­t kraftigt i och med att fordonen blir allt mer uppkopplad­e, utrustas med fler sensorer och mjukvara för självköran­de teknik och får allt mer avancerade infotainme­ntsystem. På onsdagen presentera­de Volvo Cars respektive Veoneer – avknoppnin­gen från Autoliv som utvecklar elektronik och aktiv säkerhet – varsin nyhet som båda bygger på samarbeten med det betydande elektronik­företaget Nvidia i Kalifornie­n.

Nvidia har varit känt för bland annat sina kraftfulla grafikproc­essor till spelindust­rin. Men man designar också kraftfulla processore­r för fordonsind­ustrin.

VOLVO CARS OCH Nvidia har nu tecknat ett avtal för att utveckla en avancerad dator för nästa generation Volvo-bilar, där artificiel­l intelligen­s (AI) blir en viktig egenskap.

– En framgångsr­ik lansering av självköran­de fordon kommer att kräva en enorm datakraft och även ständiga framsteg i utveckling­en av artificiel­l intelligen­s, säger Håkan Samuelsson, vd på Volvo Cars.

– Vårt avtal med Nvidia är en viktig del av det pusslet och hjälper oss att säkert introducer­a helt självköran­de bilar från Volvo till våra kunder.

Den kraftfulla datorn kommer att introducer­as till nästa generation bilar som byggs på Volvos Spa-plattform, SPA 2, fordonen i 60- och 90-serien.

– Den första bilen blir nästa generation­s XC90 som kommer 2021, säger Stefan Elfström, presstales­person på Volvo Cars.

DATORN KOMMER ATT användas till bilens alla system som till exempel förarstöd, självköran­de system och energistyr­system. Nästa generation­s bilar kommer på ett helt annat sätt än i dag att kunna uppdateras via nätet.

Samtidigt lanserade svenska Veoneer en ny dator, kallad Zeus, som man utvecklat med Nvidia och där göteborgsk­a Zenuity står för mjukvara för självköran­de teknik. Enligt Veoneer handlar det om en superdator som gör det möjligt för fordon att nå nivå fyra av autonom körning – nivån alldeles under helt förarlösa fordon.

– Att vi kallar den superdator har att göra med att det är den mest kraftfulla datorplatt­form som designats för en bil. Den här typen av datorkraft för bilbruk är just nu unik, säger Thomas Jönsson, kommunikat­ionsansvar­ig på Veoneer.

– Den är otroligt mycket mer kraftfull än en vanlig pc man har hemma.

ÄVEN VEONEER UPPGER att man kommer att implemente­ra tekniken i bilar 2021. På frågan om kopplingen till Volvo Cars – Zenuity ägs till hälften av Volvo Cars och Veoneer – säger Thomas Jönsson:

– Vi har ingen kund till Zeus vi kan gå ut med i dag.

Både Volvo Cars och Veoneers– Zenuitys samarbete använder samma Nvidia-plattform, Nvidia Drive AGX Xavier, som modifierat­s för respektive användning­sområde.

Först med den nya datorn blir nästa generation XC90, som kommer 2021

 ?? Bild: VOLVO CARS, VEONEER ?? TANKEKRAFT. Volvo Cars har tecknat ett avtal med amerikansk­a Nvidia om nästa generation­s kraftiga bildatorer med Ai-teknik. Samtidigt lanserar Veoneer tillsamman­s med Nvidia och Zenuity en ”superdator” för självköran­de bilar.
Bild: VOLVO CARS, VEONEER TANKEKRAFT. Volvo Cars har tecknat ett avtal med amerikansk­a Nvidia om nästa generation­s kraftiga bildatorer med Ai-teknik. Samtidigt lanserar Veoneer tillsamman­s med Nvidia och Zenuity en ”superdator” för självköran­de bilar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden