Ttela

Känner oro när barnen är på nattis

NYHETER: Återkomman­de orolighete­r på Kronogårde­n i närheten av Vällingklo­ckans nattis har fått mamman Sejla Odobasic, som har sina barn på förskolan nattetid, att reagera. Hon tycker att kommunen ska flytta nattis till en lugnare stadsdel.

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

Med jämna mellanrum är det stökigt på Kronogårde­n och de senaste åren har bjudit på stora kravaller och återkomman­de bilbränder. I närheten av Kronogårds torg där upploppens epicentrum brukar vara ligger också förskolan Vällingklo­ckan som är det enda ”nattiset” i Trollhätta­ns kommun.

Sejla Obodasic jobbar obekväma tider inom socialpsyk­iatrin och har då sina barn på Vällingklo­ckan. Vi träffar henne utanför förskolan och hon berättar att oron blivit allt större och hon har känt sig tvingad att agera.

– Jag håller på och skriver en anmälan till utbildning­snämnden och områdesche­fen. Det handlar om saker som händer runtomkrin­g. Vällingklo­ckan som förskola är jättebra, väldigt pedagogisk och mina barn trivs där. Men jag känner att oron kommer allt närmare. Jag hoppas att jag får med mig fler föräldrar för det behövs verkligen fler föräldrar som står upp för barnens och personalen­s säkerhet, säger hon.

SEJLA BERÄTTAR ATT det ännu inte hänt något när hennes egna barn varit på nattis. Men händelser nyligen gör att saker smyger sig på.

– Det var inte längesen bilarna brändes här på Slåtterväg­en. Det var det som gjorde att det kom nära på allvar, säger hon och pekar upp mot parkeringe­n lite längre bort och fortsätter.

– Det är väldigt mysiga barn som går på Vällingklo­ckan och det är härlig personal, så det är väldigt synd att just de drabbas.

Sejla berättar att hon vet att personalen skulle fixa det om det skulle hända något, men det finns ändå en känsla av obehag som dröjer sig kvar. Hon menar att det händer något hela tiden. Vissa perioder är det lugnt, men sen blossar det upp igen.

Hon säger att hon själv är uppväxt på Kronogårde­n, att hon trivs

i området, men att det känns allt mer otryggt.

– Oron släpper inte och det påverkar mitt jobb och jag blir orolig på natten när jag är där. Jag trivs med mitt jobb och jag vill inte behöva byta för att jag inte kan ha kvar barnen på Vällingklo­ckan. Jag vet att de har krisplaner upprättade men jag är ändå orolig. Tycker du att kommunen borde flytta nattis till någon annan plats?

– Ja det tycker jag! Om det här fortsätter så tycker jag att de ska tänka på om inte nattisen borde finnas någon annanstans.

Chefen för utbildning­sförvaltni­ngen i Trollhätta­ns stad Ove Johansson anser inte att det är aktuellt att flytta nattis.

– I dag finns det inga sådana planer. Vi bedömer att med de åtgärder vi gjort kan vi ha kvar verksamhet­en, säger han.

ÅTGÄRDERNA HAN SYFTAR på genomförde­s efter sommarens upplopp. Det handlar bland annat om bättre larmsystem samt kortare inställnin­gstider för kommunens väktare.

– Vi har personal på plats hela tiden och de vet hur de ska agera. Vad jag har fått till mig finns det ingen oro från personalen, fortsätter Ove Johansson.

Att det ändå finns en oro hos föräldrar med barn på Vällingklo­ckan trots kommunens åtgärder tycker han att man ska ha respekt för.

– Det är beklagligt att det finns en oro och det får vi ta på allvar. Vi har sett över alla rutiner och bedömer att det är en trygg förskola. Oron kan finnas där ändå och det har jag full respekt för.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? RÄDD. ”Det var inte längesen bilarna brändes här på Slåtterväg­en. Det var det som gjorde att det kom nära på allvar”, säger Sejla Odobasic som påpekar att hon trivs bra med förskolan och personalen, men inte känner sig trygg med Vällingklo­ckans placering.
Bild: ANDREAS OLSSON RÄDD. ”Det var inte längesen bilarna brändes här på Slåtterväg­en. Det var det som gjorde att det kom nära på allvar”, säger Sejla Odobasic som påpekar att hon trivs bra med förskolan och personalen, men inte känner sig trygg med Vällingklo­ckans placering.
 ??  ?? OROLIG. Sejla Obodasic känner en allt större oro över att lämna sina barn på nattis på Vällingklo­ckans förskola. Anledninge­n är att det stundtals är oroligt inte långt från förskolan.
OROLIG. Sejla Obodasic känner en allt större oro över att lämna sina barn på nattis på Vällingklo­ckans förskola. Anledninge­n är att det stundtals är oroligt inte långt från förskolan.
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ??
Bild: ANDREAS OLSSON
 ??  ?? BRAND. Bilar som bränts inte långt från Vällingklo­ckans förskola.
BRAND. Bilar som bränts inte långt från Vällingklo­ckans förskola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden