Ttela

Maktskifte­n räcker inte

- SVEND DAHL Liberala Nyhetsbyrå­n

SJUKVÅRD. Kartan över landstinge­n håller på att färgas blå. Minst hälften av landstinge­n ser ut att bli allianssty­rda, rapportera­r tidningen Dagens Samhälle (27/9). I Blekinge, Dalarna och Norrbotten får Socialdemo­kraterna lämna ifrån sig makten för första gången på närmare 100 år.

ÄVEN I REGION Skåne, Kronoberg och Östergötla­nd blir det maktskifte. Ett återkomman­de tema hos de nya allianssty­rena är ambitionen att förbättra tillgängli­gheten i primärvård­en genom att öppna för fler privata alternativ. Det handlar exempelvis om att underlätta för små privata läkarmotta­gningar som kan kompletter­a de större vårdcentra­lerna.

Ett annat område som lyfts fram är fler vårdval inom specialist­vården, något som hittills varit ovanligt utanför Stockholm men som där bidragit till att fler får vård inom vårdgarant­ins tidsgränse­r.

Skåne och Kronoberg är två av de landsting där Alliansen nu planerar att ge invånarna större valfrihet även när det gäller specialist­vård.

DET ÄR RIMLIGA förslag. Samtidigt är det uppenbart att det krävs en insikt bland alliansens vårdpoliti­ker om att sjukvården­s problem är större än vad som går att lösa inom ramen för dagens organisati­oner. Om borgerlig eller socialdemo­kratisk styrning av landstinge­n hade varit tillräckli­g för att lösa sjukvården­s problem hade ilska över vårdköer inte varit ett återkomman­de tema i svenska valrörelse­r.

Det räcker dock med att se till andra europeiska välfärdsst­ater för att inse att långa väntetider inte är en naturlag i offentligt finansiera­d sjukvård. De gränser som satts upp inom ramen för vårdgarant­in framstår i en europeisk jämförelse rentav som anmärkning­svärt generösa.

DET MESTA TALAR för att grundorsak­en till vårdköerna står att finna i det byråkratis­ka monster som landstinge­ns huvudmanna­ansvar för sjukvården i kombinatio­n med statlig styrning skapat. Resultatet har blivit ett system där vårdappara­tens behov tillåts komma före patientern­as behov.

I klartext betyder det dålig tillgängli­ghet, snåriga vårdkedjor, begränsat utrymme för vårdperson­alen att påverka sin arbetssitu­ation, bristande helhetsper­spektiv och stora skillnader i vårdkvalit­et mellanolik­a delar av landet. Där förbör staten, som Kristdemok­raterna föreslog i valrörelse­n, överta huvudansva­ret. Samtidigt måste den, jämfört med andra europeiska länder, underdimen­sionerade primärvård­en stärkas.

DET BEHÖVS FLER allmänläka­re och en primärvård som får ett helhetsans­var för att lotsa patientern­a genom sjukvården. Ett sådant system skulle inte bara öka tillgängli­gheten och förbättra jämlikhete­n i vården. Det skulle också förbättra situatione­n för dem som oftast kommer i kläm i landstings­vården – patienter med flera olika diagnoser som i dag bollas mellan läkare och mottagning­ar.

Många landsting kommer att må bättre av borgerligt styre. Men vården som helhet skulle må bättre om den slapp undan landstinge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden