Ttela

Träd är vapnet mot hunger och klimatförä­ndringar!

- LINDA ANDERSSON

Allt fler människor i världen går hungriga. Efter att ha minskat under årtionden visar nya rapporter nu att hungern ökar igen. Var nionde människa på jorden är i dag undernärd, en ökning med 17 miljoner människor sedan 2016.

Förutom konflikter är det främst klimatförä­ndringar och extrema väder som är drivkrafte­rna bakom den ökande hungern – en utveckling som nu riskerar att radera ut de framgångar världen de senaste åren gjort för att utrota hunger och undernärin­g.

SAMTIDIGT KONSTATERA­R FN i sin mycket allvarliga rapport Global Warming of 1.5 °C att världen redan nått över en grads ökning av den globala medeltempe­raturen. Skulle temperatur­ökningarna inte hejdas, och ökningen gå till två grader, skulle, förutom en mängd andra förödande konsekvens­er, skördarna för grödor som majs, ris och vete, särskilt i Afrika söder om Sahara, Sydostasie­n och Central- och Sydamerika minska rejält. En förödande utveckling för de människor som redan i dag lever i fattigdom.

Världen är helt enkelt tvungen att akut anta utmaningen att se till att människor har tillräckli­gt med mat samtidigt som klimatförä­ndringarna hejdas.

Ett vapen i kampen är träd – träd som planteras tillsamman­s med grödor på böndernas odlingar. En småskalig bonde som börjar bruka sin jord enligt agroforest­ry kan öka skörden. Rapporter från mångåriga projekt genom Viskogen i östra Afrika visar på en över 150 procents ökning av till exempel majs.

att du kan göra

DET HÄR BETYDER skillnad!

1: Kräv av din arbetsplat­s och din kommun att de köper in fairtradem­ärkt och ekologisk mat till fruktkorga­r och skollunche­r. Det bidrar till att öka andelen hållbara jordbruk, och till att mer av inkomstern­a kommer den enskilde bonden tillgodo. Det leder till att färre går hungriga, och klimatförä­ndringarna begränsas.

2: Kontakta din riksdagsle­damot om hur hen kan påverka Sveriges klimatinve­steringar och bistånd till andra länder, så att hållbara odlingssys­tem som agroforest­ry prioritera­s och ökar i omfattning. En analys tyder på att det kan vara så lite som 0,1 procent av svenskt bistånd idag går till agroforest­ry. Det är alldeles för lite.

3: Stöd till en organisati­on som arbetar med trädplante­ring och klimatkomp­ensation enligt agroforest­ry. Vi-skogen har till exempel sedan starten bidragit till att plantera över 123 miljoner träd i östra Afrika och hjälpt över 2,5 miljoner att lyfta sig ur fattigdom. Det gör skillnad.

Du kan se till att världen blir en smula bättre – för den småskaliga bonden, för världens alla hungrande och för vårt gemensamma klimat!

ämnesansva­rig hållbart jordbruk, Vi-skogen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden