Ttela

Nytt extremt värmerekor­d slogs i helgen

- EMMA-KARIN BJÖRK 0520-42 26 13 emma-karin.bjork@ttela.se

På lördagen slogs ett värmerekor­d i Vänersborg och dygnets medeltempe­ratur var samma som under ett dygn i juli. – Det är väl underbart, säger klimatobse­rvatören Ingemar Vänerlöv.

Om det inte hade varit för de gulröda löven på träden hade man lätt kunnat tro att vi var mitt i sommaren. Och sett till dygnsmedel­temperatur­en på 16 grader var det precis det som en julidag under lördagen.

Ett helt nytt värmerekor­d i Vänersborg sattes faktiskt på lördagen, enligt Ingemar Vänerlöv som är klimatobse­rvatör.

PÅ EFTERMIDDA­G NOTERADES 20,7 grader och det är ett nytt rekord för oktober.

– Ja, det slogs på lördagen. Det förra rekordet sattes 1985 då det var 20,5 grader i oktober, säger han.

Liknande officiella väderobser­vationer saknas på andra ställen som till exempel Trollhätta­n och TTELA vet inte på lördagen om något liknande rekord satts där eller på andra ställen i vårt område.

I Vänersborg däremot var det fjärde gången sedan man startade med väderobser­vationer 1859 i stan som det var 20 grader i oktober. Första gången temperatur­mätaren uppvisade samma grader denna höstmånad var den 3 oktober 1898.

– Det intressant­a är att på den tiden var det som helhet 1,2 grader kallare i oktober än vad det är nu för tiden. Så det betyder att det var minst lika extremt varmt då som nu och därför ska lördagens temperatur inte sättas i något sammanhang med klimatförä­ndringar, menar Ingemar Vänerlöv.

NÄR TTELA PRATAR med honom på söndagen har han redan hunnit kolla av temperatur­en flera gånger. Och på förmiddage­n lutar det åt att det skulle kunna bli 20 grader. Om det blir ett nytt rekord återstår att se.

– Klockan 11 var det redan 17 grader så det kan nog mäta upp till 20 grader igen. Vem gillar inte värme? Det är väl underbart, säger Ingemar Vänerlöv. Hur njuter du av oktoberväd­ret?

– Jag byter panel på utsidan av garaget så det är perfekt. Hade inte kunnat önska mig bättre väder för det, säger Ingemar Vänerlöv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden