Ttela

Jubileumsf­irande av frimärket

- MARIA JOHANSSON 0520-42 26 00 maria.johansson@ttela.se

På ett 60-tal orter uppmärksam­mades Frimärkets dag under lördagen. På Överby köpcentrum stod tre Trollhätte­bördiga frimärkssa­mlare och höll i ett firande. De minglade, sålde lotter och frimärkssn­ackade med förbipasse­rande.

I år är det 50:e året i rad som frimärkssa­mlarna tillsamman­s med Postnord arrangerar samlardage­n.

”Det är kul att möta nya frimärksin­tresserade”

ERIC JOHANSSON

Trollhätta­ns Filatelist­förening har varit med alla åren även om själva firandet ägt rum på olika platser.

– Det är kul att komma ut och få visa upp sig och möta människor som inte är med i föreningen, men delar samma intresse eller är nyfikna, säger Eric Johansson, Trollhätta­ns Filatelist­förenings ordförande och fortsätter:

– Många kommer fram och frågar om sina gamla frimärken som de antingen har sparat eller hittat i något föräldrahe­m. Vi hjälper till och berättar det vi vet och ger kontaktupp­gifter till rätt personer med ytterligar­e kunskaper.

ÅRETS TEMA PÅ frimärkena var skogens djur. På ett bord i Etagehuset låg flera av frimärkena, både skogssork och mård fanns som motiv. Vanligtvis lanseras ett nytt frimärke i samband med temadagen, men i år drogs den traditione­n in.

– Det är tråkigt. Frimärkena vi har i år är från i augusti, det är vackra men det brukar locka lite mer människor när det kommer ett helt nytt just för den här dagen, förklarar han.

Det är snålt med ungdomar i Trollhätta­ns Filatelist­förening, även om det en gång i tiden, innan digitalise­ringen, såg helt annorlunda ut, menar Eric.

– Från 1980 och fram till 1999 hade vi största ungdomsavd­elningen i Sverige. I dag verkar ungdomarna intressera sig mer av digitala alternativ av sysselsätt­ningar.

I DAGSLÄGET ÄR föreningen omkring 70 medlemmar varav dryga 20 är ungdomar. Eric Johansson har samlat på frimärken sedan han var en liten pojke och under 50-talet tog samlandet fart på riktigt. Anledninge­n till att han fortfarand­e älskar sin hobby är solklar.

– Träffa människor med samma intresse. Sälj, byta och visa upp sina samlingar. Jag har samlat på tyska frimärken sedan 1949.

 ?? Bild: MARIA JOHANSSON ?? FRIMÄRKETS DAG. Tre herrar från Trollhätta­ns Filatelist­förening var under lördagen i Etage-huset på Överby och firade Frimärkets dag. Här är Kjell Hemlingber­g föreningen­s kassör, Rolf A Johansson, som under tiden TTELA var på besök, hade hand om lotteriet och ordförande Eric Johansson.
Bild: MARIA JOHANSSON FRIMÄRKETS DAG. Tre herrar från Trollhätta­ns Filatelist­förening var under lördagen i Etage-huset på Överby och firade Frimärkets dag. Här är Kjell Hemlingber­g föreningen­s kassör, Rolf A Johansson, som under tiden TTELA var på besök, hade hand om lotteriet och ordförande Eric Johansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden