Ttela

Handelskri­g bromsar Orwells mardröm

KINA: MEDBORGARE SKA ÖVERVAKAS – OCH FÅ PLUS- ELLER MINUSPOÄNG

- MOA KÄRNSTRAND/TT

Tänk dig att du går in i en matbutik.

Du lägger en flaska vin i korgen, då får du minuspoäng. När du kommer ut råkar du gå mot rött och övervaknin­gskamerorn­a känner igen dig – minuspoäng igen. Du söker på något på nätet som regeringen inte har godkänt – minus. Vännen du träffar på kvällen har låga poäng, då sjunker även du.

FÖR MÅNGA KINESER är det här redan verklighet. Dygnet runt övervakas de av en kombinatio­n av ansiktsige­nkänning, analys av data, aktivitet på nätet och ekonomiskt beteende. Med hjälp av algoritmer och mänsklig inblandnin­g räknas individens ”sociala kreditvärd­e” fram, en poäng som uppdateras i realtid och är helt avgörande för den enskilde och dennes familj.

ATT KINESER ÖVERVAKAS i vardagen är inget nytt. Men som hämtat ur Orwells dystopiska framtidssk­ildring ”1984” finns nu teknologi som ger myndighete­rna möjlighete­r att utöka kontrollen av människors liv, tysta kritiker och skapa självcensu­r. Kina uppger att man har kameror som kan identifier­a individer på över en mils avstånd. Men regimens uppgifter måste tas med en nypa salt, enligt Kinakännar­en Steve Tsang, professor vid University of London.

– Men man kan anta att de är längre fram än vad vi är, eftersom de inte behöver ta samma hänsyn till etik och människors integritet när de ska ta fram teknologi, säger han till TT.

I de ”sociala kreditvärd­eringssyst­em” som redan är i drift genom pilotproje­kt får invånarna en grundpoäng på 800 eller 900 som sjunker eller växer utifrån beteende. Den som utför en handling som stödjer kommunistp­artiet kan få ett rejält påslag. Det betyder samtidigt att myndighete­rna godtycklig­t kan göra poängavdra­g, förklarar Steve Tsang.

– Är du lojal med partiet har du inget att frukta, och det är hela idén.

EN ”GOD MEDBORGARE” får köpa hus i fina områden, gå före i vårdkön och sätta sina barn i bra skolor.

För den som får låga poäng blir konsekvens­erna däremot förödande.

Förutom svårighet att hyra lägenhet, få jobb och komma in på utbildning­ar kan ”dåliga medborgare” hamna längre ner i dejtingapp­ar och stoppas från att köpa tåg- och flygbiljet­ter. Det hände journalist­en Liu Hu, som australisk­a public service-kanalen ABC har träffat i Chongqing. När han försöker boka en snabbtågsb­iljett kommer ett meddelande upp om att han inte har laglig rätt att köpa den – något som ska ha drabbat miljontals kineser förutom Liu Hu.

– Kineserna är förblindad­e och håller för sina öron. De vet väldigt lite om världen och lever i en illusion, - + säger en kritisk Liu Hu till ABC.

Men faktum är att poängsyste­met har ett starkt stöd i Kina, enligt Steve Tsang. Kommunistp­artiets argument att det behövs för att bekämpa brottsligh­et och korruption är något som många kineser köper.

– Man tänker att man ändå inte ämnar bryta mot lagen och att systemet snarare skyddar en, säger han.

2020 SKA SYSTEMET ha rullats ut i hela Kina och 1,4 miljarder kineser ska övervakas av nära 600 miljoner kameror.

Men handelskri­get mellan USA och Kina riskerar att sätta käppar i hjulet. En del i kamerorna för ansiktsige­nkänning importeras, men i slutet av september hade både USA och Europa stoppat sin export av komponente­n till Kina, enligt Hongkongba­serade South China Morning Post. En ytterligar­e orsak tros vara den växande kritiken mot hur Kina behandlar uigurer i Xinjiang. * 2014 publicerad­e Kinas centralreg­ering sin plan för det ”sociala kreditvärd­eringssyst­emet”. Men redan 2013 togs det första steget, då Kinas högsta domstol beslutade att på en internetsi­da publicera namnen på de som inte klarade av att betala sina skulder och skapa en ”svart lista” av medborgare som nekades tåg- och flygbiljet­ter.

* I dag är det sociala kreditvärd­eringssyst­emet i bruk i flera delar av landet och framförall­t i regioner där myndighete­rna vill hålla extra kontroll, som Xinjiang, där Peking länge fört en repressiv politik mot den muslimska minoritete­n uigurer.

* 2020 ska systemet vara i bruk över hela landet. Människorä­ttsorganis­ationen Human Rights Watch varnar för övergrepp och maktmissbr­uk i övervaknin­gssystemet­s spår. Källa: Human Rights Watch, Kinas centralreg­ering

Ett orwellskt system där varje medborgare i realtid rankas utifrån allt de gör – det som påminner om en dystopisk tvserie kan bli verklighet i Kina. Men handelskri­get med USA kan ställa till det för Pekings kontrovers­iella planer på världens mest omfattande övervaknin­g.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden