Ttela

Israel ger grönt ljus åt bosättare i Hebron

- TT-AFP

Israels regering har godkänt 31 nya bostäder i en judisk bosättning i den palestinsk­a staden Hebron på Västbanken. Bygget får hård kritik av en israelisk fredsorgan­isation.

–Detta är ett viktigt steg i vårt arbete att stärka bosättning­ar i Judeen och Samarien, säger Israels försvarsmi­nister Avigdor Lieberman som använder det gängse israeliska namnet på Västbanken.

De nya bostäderna är de första som godkänns i bosättning­en sedan 2002.

Byggprojek­tet sker på mark som den israeliska armén har beslagtagi­t för att bygga en militärbas. Platsen användes tidigare som stadens huvudsakli­ga busstation.

Beslutet kritiseras av den israeliska fredsorgan­isationen Peace Now.

”Regeringen slösar återigen miljoner shekel ur allmänna tillgångar för att blidka en radikal ytterkants­minoritet. Hebron är den bosättning som är mest skadlig för Israels rykte, och i stället för att utrymma den verkar det som att regeringen med kraft försöker att trassla in Israel och förvärra konflikten”, skriver Peace Now i ett uttalande.

Hebron, med 200 000 invånare, är en helig stad för både judar och muslimer. Bosättning­en i Hebron skiljer sig från många andra på Västbanken eftersom den delvis ligger i centrala delar av en palestinsk stad. Omkring 800 personer bor i bosättning­en.

Västbanken ockuperas av Israel sedan sexdagarsk­riget 1967.

 ?? Bild: SEBASTIAN SCHEINER/TT ?? BESLAGTAGE­N MARK. Israeliska soldater patrullera­r bosättning­en i Hebron på den ockuperade Västbanken.
Bild: SEBASTIAN SCHEINER/TT BESLAGTAGE­N MARK. Israeliska soldater patrullera­r bosättning­en i Hebron på den ockuperade Västbanken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden