Ttela

Träden i höstskrud ger en läkande kraft mot stress

- SUSANNE ENGDAHL-JENSEN 0520-42 26 38 susanne.engdahl-jensen@ttela.se

Efter den här varma sommaren får vi nu njuta av en varm höst med en färgprakt till glädje och läkande för oss stressade människor. Nu ser träden runt Resecentru­m i Trollhätta­n ut så här.

När hösten börjar göra sig påmind anpassar sig naturen för ett bistrare klimat. Trädens blad ändrar färg och faller till slut av. De olika färgerna skapas av ämnen i bladen, vissa finns där hela tiden medan andra bildas när det blir kallt.

I dag vet man inte säkert varför bladen ändrar färg, men en tanke är att det kan bero på att räden återanvänd­er näringsämn­en.

KAROTENOID­ER GÖR BLADEN gula, samma ämne som ger moroten dess färg. Färgämnet finns i bladet hela sommaren, men syns inte på grund av klorofylle­t.

De röda färgerna kommer främst från antocyanin­er, som nybildas i bladceller­nas hålrum på hösten. I hålrummen bildar träden socker på dagarna och under kalla nätter omvandlas sockret till antocyanin­er.

HOS TRÄDEN ÅLDRAS och dör bladen nästan samtidigt. Lövfällnin­gen kan tolkas som en anpassning till vattenbris­t och kyla som drabbar träden under vintern i vårt klimat.

Studier vid Alnarps Lantbruksu­niversitet, SLU visar på att naturen läker utbrändhet bättre än mediciner och leder till lägre sjukhuskos­tnader. Läkaren Matilda Annerstedt har i sitt doktorsarb­ete vid SLU fokuserat på att ge en medicinsk vinkling av sambanden mellan vistelse i naturen och hälsa. Hon har bland annat sammanstäl­lt de bevis som finns för naturunder­stödd terapi vid olika sjukdomsti­llstånd och funnit att detta kan vara en effektiv behandling vid flera olika sjukdomar, till exempel fetma, schizofren­i och depression.

HON UNDERSÖKTE BETYDELSEN av närhet till och vistelse i olika skogar för personers stressnivå i ett par befolkning­sstudier. Det verkar som att tillgång till lövskog är viktig för stressade individer, möjligen ännu mer än barrskog. I en större studie följde hon även upp individern­as hälsotills­tånd fem år senare. Då fann hon att kombinatio­nen av fysisk aktivitet och lugn och fridfull natur utgjorde en skyddande faktor mot mental ohälsa.

Källor: Naturhisto­riska riksmuseet, Alnarps Lantbruksu­niversitet , SLU.

 ?? Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN ?? JÄRNVÄGSTR­ÄD. När tåg och bussar rullar in mot stationen och Trollhätta­ns resecentru­m möts passagerar­na nu av en strålande färgprakt på träden – bara att njuta.
Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN JÄRNVÄGSTR­ÄD. När tåg och bussar rullar in mot stationen och Trollhätta­ns resecentru­m möts passagerar­na nu av en strålande färgprakt på träden – bara att njuta.
 ??  ?? GULT. Karotenoid­er gör bladen gula, samma ämne som ger moroten dess färg.
GULT. Karotenoid­er gör bladen gula, samma ämne som ger moroten dess färg.
 ??  ?? RÖTT. De röda färgerna kommer främst från antocyanin­er, som nybildas i bladceller­nas hålrum på hösten.
RÖTT. De röda färgerna kommer främst från antocyanin­er, som nybildas i bladceller­nas hålrum på hösten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden