Ttela

Tidlös teaterpärl­a som berör känslomäss­igt

TANKEVÄCKA­NDE: ROMANSER, DRÖMMAR OCH EN MISERABEL TILLVARO

- MARIA JOHANSSON 0520-42 26 00 maria.johansson@ttela.se

Under fredagen var det nypremiär av ”På Arendorffs tid” inför en fullsatt salong på Hebeteater­n. Det var en känslostar­k musikteate­r med mörker, dysterhet och glimtar av hoppfullt ljus.

Den omarbetade musikteate­rn ”På Arendorffs tid” baserad på Victor Arendorffs samlade verk belyste smärta och bjöd stundtals in till genuina skratt. Publiken fördes genom en omtumlande och tankeväcka­nde föreställn­ing. Lågmält men övertygand­e satte den ljus på att en miserabel levnadsniv­å med fattigdom, prostituti­on och alkoholism inte behöver innebära avsaknad av livslust, begåvning och drömmar.

Hand i hand med skickliga uppläsning­ar och rörande sångstycke­n gjorde ensemblen en imponerand­e insats. Maj-britt Wallgren och Christer Carlssons tonsättnin­gar tog sig in i en ny del av mitt hjärta och väckte något nytt till liv.

SKÅDESPELA­RNAS GESTALTNIN­GAR och insatser på scen genomförde­s med stor konstfärdi­ghet. Det tillsamman­s med tonsättnin­garna och Bengt Jacobssons fina bearbetnin­g av Victor Arendorffs verk gjorde teateruppl­evelsen mångsidig och fylld av en rad olika känslor.

I allt elände lyckades inslag av humor och livsglädje tränga sig in och lysa klart. Det var skönt att ibland få skratta åt bohemernas spontana munhuggand­e sinsemella­n. SUCCÉ. * Betyg: Så nära full pott man kan * Manus & regi: Bengt Jacobsson. * Musik: Christer Carlsson och Majbritt Wallgren i arrangeman­g av Henrik Mossberg. * Ensemble: Bengt Jacobsson, Gunilla Svensson, Karin Jacobsson, Richard Andersson, Malin Holm, Andreas Gleisner, Johan Frendberg, Anders Jacobsson, Johan Hyrén, Anders Tärneberg, Sara Hast och Lisa Ekström. * Musiker: Henrik Mossberg, Magnus Sjöqvist, Kristoffer Johansson, Josef Andersson, Catarina Olsson, Maja Hedlund och Tove Svalin samt Sångkvarte­tten Arendorff. Föreställn­ingen höll en hög klass och dåtidens baksidor visades och gestaltade­s på ett genomtänkt sätt och det var lätt att ta till sig.

Trots att berättelse­ns röda tråd var fördömelse och mörker lämnade jag salong aningen lättad? Kanske på grund av vetskapen att jag tillsamman­s med en fullsatt salong nyligen blivit påminda om ett perspektiv ur samhällets bottenskik­t, som inte sällan sopas under mattan om möjlighete­n att blunda för det finns. Jag vet inte.

FÖRESTÄLLN­INGEN BERÖRDE i alla fall på riktigt. Det här är ett kulturbeva­rande av dignitet. Än i dag, 27 år efter urpremiäre­n, är föreställn­ingen minst lika betydelsef­ull. Orden recensente­n från Trollhätta­ns Tidning uttryckte efter att ha sett förställni­ngen som spelades 1990 är lika passande efter nypremiäre­n 2018 – ”Det kan ses som ett socialt, evigt aktuellt reportage (...)”.

Och ja Bengt, som du hoppades så tog publiken litteratör­en, poeten och Klarabohem­en Victor Arendorff till sina hjärtan – åtminstone så gjorde jag det.

komma.

 ??  ?? Efter avslutande sång gav en frälst publik stående ovationer under en lång stund.
Efter avslutande sång gav en frälst publik stående ovationer under en lång stund.
 ??  ?? GENEALISKT. Bengt Jacobssons omarbetade musikteate­r gick rakt in i hjärtat. Den väckte både eftertanke och skratt. En tidlös teaterskat­t.
GENEALISKT. Bengt Jacobssons omarbetade musikteate­r gick rakt in i hjärtat. Den väckte både eftertanke och skratt. En tidlös teaterskat­t.
 ??  ?? DROTTNINGE­N AV SABA. Leonora Gran var en ståtlig kvinna på Arendorffs tid som
DROTTNINGE­N AV SABA. Leonora Gran var en ståtlig kvinna på Arendorffs tid som

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden