Ttela

Skolor måste ha nolltolera­ns mot stök

- KARIN PIHL Liberala Nyhetsbyrå­n

SKOLA. Förfallet i svenska skolan tycks ha bromsat upp. Nyligen presentera­de Skolverket ny statistik som visar att fler blir behöriga till gymnasiet. Inför läsåret 2017/18 var 84,4 procent av niondeklas­sarna behöriga, vilket är drygt två procentenh­eter fler än i fjol. Men det finns ett orosmoment: ojämlikhet­en ökar.

ENLIGT EN NY granskning av Dagens Samhälle (nr 34/2018) sjunker gymnasiebe­hörigheten på kommunala högstadies­kolor i 95 kommuner. Skillnader­na mellan grupper är stor. Bland elever med svensk bakgrund klarar 91 procent grundskola­n. Motsvarand­e siffra för elever med utländsk bakgrund är 69 procent.

De som har invandrat efter skolstart har ännu svårare att gå ut nian med godkända betyg. Studievana­n i hemmet är avgörande. Av de som har föräldrar med högskoleut­bildning klarade 95 procent grundskola­n, jämfört med 51 procent av de elever vars föräldrar saknar gymnasieut­bildning.

Att det skiljer sig så pass mycket i resultat mellan olika elevgruppe­r är ett misslyckan­de. Konsekvens­erna kommer att bli stora – främst för de unga pojkar och flickor som inte kan söka till ett yrkes- eller högskolefö­rberedande gymnasiepr­ogram och därmed får radikalt sämre möjlighete­r att skaffa ett jobb, men också för samhället.

INVANDRARB­AKGRUND OCH LÅG utbildning­snivå i hemmet är en förklaring till att vissa skolor uppnår sämre resultat än andra. Men det är ingen ursäkt. Inte heller går det att ge skolorna några extra miljoner och hoppas att pengar kommer att lösa problemen.

Det som krävs är allt det som känneteckn­ar en bra skola: ordning och reda, höga förväntnin­gar, tidiga stödinsats­er och tydliga krav.

Här kan rektorer och kommunpoli­tiker lära av goda exempel. Ett sådant är Sjumilasko­lan i Biskopsgår­den i Göteborg, där rektorn Hamid Zafar tog över ansvaret för en skola med anarki som vardag. Skolk och stök i korridorer­na var normalt. Lärarnas arbetssitu­ation var under all kritik. Efter en rad reformer lyckades rektorn vända trenden. Skolan är numera så gott som fri från all kritik från Skolinspek­tionen.

I STÄLLET FÖR stök råder ordning. Inför alla lektioner står eleverna på led och tar läraren i hand. Kränkande språkbruk är förbjudet och eleverna erbjuds läxhjälp och förlängd skoldag.

Statsbidra­g i all ära – råder det kaos i klassrumme­t kommer resultaten att bli därefter. Att ställa krav är att bry sig, som en känd gammal slogan formulerad­e saken. Den devisen ska inte bara gälla barn till utbildade medelklass­föräldrar.

”Att ställa krav är att bry sig, som en känd gammal slogan formulerad­e saken”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden