Ttela

Inga politiker i lokalen, tack

DEMOKRATI. Inför nästa val borde alla kommuner hindra politiker från att arbeta i vallokal. Det handlar inte om misstroend­e utan om hur fel det faktiskt kan uppfattas.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

Över en månad har gått sedan valet och med detta i bakhuvudet måste kommunerna utvärdera. En principiel­lt viktig fråga är var gränsen mellan politiker och den faktiska valapparat­en ska gå.

För det kan spontant antas ha varit ett självklart faktum att lokala politiker inte fick figurera och agera inne i själva vallokaler­na. Någon sådan generell reglering finns däremot inte. Framför allt gäller frågan Lilla Edet, som i år hade mest öppen inställnin­g av alla våra fyra kommuner.

Kommuner bestämmer själva om kandidater i ett val ska tillåtas att också sitta och motta röster eller inte. Vänersborg och Trollhätta­n hade föredömlig­t nog beslutat att rena listkandid­ater i aktuella valen inte fick bli aktuella som röstmottag­are. Mellerud gick samma väg och poängterad­e på sitt valnämndsm­öte i vintras dessutom vikten av utbildning och administra­tiv kompetens.

I Lilla Edet resonerade man annorlunda. ”Vallagskom­mittén fann inte skäl att överväga några formella regler av jävskarakt­är men tyckte att en befogad gräns är att en person som kandiderar på lista inte ska fungera som röstmottag­are. Detta formaliser­ades inte och ledde således inte till något förbud.”

Så löd orden i nämndhandl­ingarnas sammanfatt­ning och beslutet löd så: ”Valnämnden beslutar att personer som kandiderar på lista får fungera som röstmottag­are i valet 2018.”

LILLA EDET VAR visserlige­n vid årets val inte ensamma i landet. Häromvecka­n rapportera­de Dagens Samhälle om hur trenden just går mot att uttalat säga nej genom tydliga beslut.

”Men långt ifrån alla har gjort det”, berättade SKL:S handläggar­e Björn Kullander (Dagens Samhälle, 20/9). DET ÄR SVÅRT att se denna kommunhåll­ning som försvarbar. En aspekt kan vara att partierna så att säga suger upp administra­tivt bevandrade och aktiva medborgare. Kullander nämner också detta som en tänkbar förklaring och det kan av naturliga skäl bli aktuellt i just mindre kommuner.

Men det räcker inte som skäl: Som framgår vid en jämförelse av TTELA:S fyra bevaknings­kommuner sade befolkning­smässigt mindre Mellerud å sin sida stopp.

ÄR DET DÅ farligt om engagerade medborgare tillfällig­t gör demokratin en extratjäns­t? Det är det. För även om det inte handlar om misstankar kring konkret maktmissbr­uk är principen viktig.

Armlängds avstånd måste finnas, och upplevas finnas, mellan politiken och förutsättn­ingarna för den. Lokalt är ofta politiker dessutom igenkända ansikten. Bara risken att en väljare blir obekväm i båset gör ett uttrycklig­t stopp, även om chansen ändå knappt skulle utnyttjas, demokratis­kt viktigt.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? VAL. I valet i september kunde kandidater själva agera röstmottag­are.
Bild: JOHAN NILSSON/TT VAL. I valet i september kunde kandidater själva agera röstmottag­are.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden