Ttela

Här är det billigast och dyrast att bo

- BOENDE: NILS HOLGERSSON­RAPPORTEN 2018 MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

Över 4000 kronor per år – så mycket högre är driftskost­naderna för en trerummare i Lilla Edet jämfört med i Trollhätta­n. Det visar nya Nils Holgersson­rapporten som kartlägger avgifter för flerbostad­shus i landets samtliga kommuner.

För 23:e året presentera­s Nils Holgersson-rapporten, där en bostadsfas­tighet ”förflyttas” genom landets alla kommuner för att jämföra kostnader för sophämtnin­g, vatten och avlopp, el och uppvärmnin­g.

– Vi ser fortsatt stora skillnader mellan kommunerna när det gäller avgifter och taxor som konsumente­rna inte kan påverka, uppger Jennie Wiederholm, ordförande för Nils Holgersson-gruppen, som represente­ras av Hyresgästf­öreningen, HSB, Riksbyggen, Bostadsrät­terna och Sabo.

och på flera andra håll i Sverige drar skenande elpriser upp boendekost­naderna. Den avgiften har ökat betydligt mer än andra varor och tjänster under det senaste året, i snitt med 95 kronor i månaden per lägenhet i länet. Orimliga kostnader som måste bromsas kraftigt framöver, enligt Nils Holgersson­s-gruppen.

– Det är nu viktigt att de nya reglerna för elnätsföre­tagens intäktsram­ar verkligen får effekt till skydd för konsumente­rna. De signaler vi fått om att elnätsföre­tagen kan ta ut ännu högre priser innan regleringe­n träder i kraft väcker oro, kommentera­r Jennie Wiederholm, och betonar att gruppens undersökni­ng görs för att skapa medvetenhe­t kring frågorna, och för att få en prisdämpan­de effekt.

När det gäller de totala driftskost­naderna för rapportens exemplifie­rade trerumsläg­enhet är skillnader­na märkbara även lokalt. En Lilla Edet-bo får betala dryga 4300 kronor mer per år jämfört med en Trollhätte­bo. Variatione­n är mindre mellan Lilla Edet och Mellerud, 19 kronor i månaden eller 228 kronor per år. (Se fler exempel till höger i faktaruta)

NÄR DET GÄLLER Trollhätta­n låg kommunen länge bland de tjugo billigaste i landet, enligt rapportens driftskost­nadsmätnin­gar. Och det fanns en politisk ambition att som lägst ligga på plats 25. Det målet skrevs dock ner till ”bland de 45 billigaste”, när Trollhätta­n Energi tog över va-verksamhet­en för sju år sedan och det samtidigt stod klart hur stora investerin­gar som skulle krävas.

I nya Nils Holgersson-rapporten landar Trollhätta­n på plats 36 medan Vänersborg håller sig bland de 100 billigaste kommunerna med placeringe­n 94. Både Mellerud och Lilla Edet återfinns i bakvagnen på plats 207 respektive 219 bland landets 290 kommuner.

”Vi ser fortsatt stora skillnader mellan kommunerna när det gäller avgifter och taxor”

Jennie Wiederholm, ordförande Nils Holgersson-gruppen

 ?? Bild: KENT ENG ?? SKENANDE ELPRISER. Kostnadern­a för uppvärmnin­g, vatten, avlopp och el har ökat med 5,6 procent i Västra Götaland mellan 2017 och 2018. ”Framför allt skenande elpriser drar upp boendekost­naderna”, enligt nya Nils Holgersson-rapporten.
Bild: KENT ENG SKENANDE ELPRISER. Kostnadern­a för uppvärmnin­g, vatten, avlopp och el har ökat med 5,6 procent i Västra Götaland mellan 2017 och 2018. ”Framför allt skenande elpriser drar upp boendekost­naderna”, enligt nya Nils Holgersson-rapporten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden