Ttela

Så har Örebro-polisen stävjat bilbränder­na

- LARS CARLSSON 0520-42 26 80 lars.carlsson@ttela.se

I ett utsatt område i Örebro, Vivalla, jobbade polisen under många år med bland annat problemet bilbränder. Nu har man mer kontroll på det, med hjälp av närvaro från polis och nattvandra­re. Och en och annan hundägare, som tar ett extra varv vid parkeringa­rna.

– Bränderna har ju inte helt försvunnit, men nu sker det lite mer sporadiskt. Det är inte så koncentrer­at till vissa delar längre, säger Fredrik Malm, kommunpoli­s i Örebro.

I tisdagens TTELA beskrev både polis och folk inom försäkring­sbranschen att det ofta handlar om social oro och att vissa områden är mer utsatta för den här brottsligh­eten än andra.

Så har det varit även i Örebro under ett flertal år, framför allt i Vivalla och Oxhagen/varberga.

– När det började dyka upp som ett problem med bilbränder för några år sedan, såg vi det mest som en aktion och ett led i att locka ut polisen för konfrontat­ion. Men nu tror jag på andra förklaring­ar och att det inte är så specifikt i vissa områden. Nu är det mer en bil här och en bil där.

Och då tror han mer att det handlar om att enskilda unga gör det av ren tristess eller att de mår dåligt.

– Ibland kan det helt enkelt handla om pyromani. Vi hade en person här som eldade bilar i centrala Örebro. När hen suttit inne ett tag och kom ut, började det brinna bilar igen. Den här människan mådde inte så bra, berättar Fredrik Malm.

Strategisk­t har man i kommunen, som en del i ett försöka att förebygga brottsligh­et och bilbränder i synnerhet, sedan ett tag jobbat med områdesgru­pper där det är mest orolighete­r.

– Det är polis, kommun, bostadsbol­ag, nattvandra­re, vaktbolag och flera andra som möts med jämna mellanrum och stämmer av läget. Alla får lämna sina önskemål vad som behöver göras.

ENLIGT FREDRIK MALM har det blivit mycket lugnare och fler och fler har anslutit sig för att medverka.

– Vi har till och med fått igång väldigt aktiva föreningar som mot ett visst ekonomiskt stöd, där de samlar så kallade trygghetsp­oäng, rör sig ute och skapar lugn. Men även den enskilde hjälper till, som hundägare som självmant tar ett extra varv vid parkeringe­n, berättar Fredrik Malm.

Han tror också på att viss kameraöver­vakning kan vara en insats som kan vara effektiv, även om man inte prövat det just i Örebro.

– Det har ju också blivit lättare att få tillstånd. Men sedan är det ju också en ekonomisk fråga och vem som ska stå för det. Jag tror ändå mest på människors samverkan, att vi hjälps åt.

”Vi har till och med fått igång väldigt aktiva föreningar som mot ett visst ekonomiskt stöd, där de samlar så kallade trygghetsp­oäng, rör sig ute och skapar lugn”

FREDRIK MALM, kommunpoli­s

 ?? Bild: TTELA ?? GRANSKNING. TTELA, tisdag den 16 oktober.
Bild: TTELA GRANSKNING. TTELA, tisdag den 16 oktober.
 ?? Bild: PAVEL KOUBEK/TT ?? KONTROLL.Kommunpoli­sen Fredrik Malm i Örebro förklarar hur de jobbar med bilbränder.
Bild: PAVEL KOUBEK/TT KONTROLL.Kommunpoli­sen Fredrik Malm i Örebro förklarar hur de jobbar med bilbränder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden