Ttela

Polis gör insats mot illegal arbetskraf­t

- ANDREAS ENGBLOM 0522-99200 ae@bohuslanin­gen.se CHARLOTTE SKYLLBORG 0522-99200 ae@bohuslanin­gen.se

Under tisdagen gjorde polisen, tillsamman­s med flera andra myndighete­r, tillslag mot arbetsplat­ser i Bohuslän där man fått tips om att det finns illegal arbetskraf­t. – Sex personer har körts till förvar.

Det säger Stefan Kristianss­on, chef för lokalpolis­område Västra Fyrbodal.

Det är polisen i lokalpolis­område Västra Fyrbodal tillsamman­s med gränspolis­en och flera andra myndighete­r som under tisdagen gjorde en gemensam insats på arbetsplat­ser i Uddevalla och andra orter i Bohuslän.

Syftet är att kontroller­a arbetstill­stånd och att inte arbetsgiva­re använder sig av illegal arbetskraf­t.

– Den här gången har vi haft fokus på södra och västra Fyrbodal för att kontroller­a ett antal arbetsplat­ser. För att se om det finns personer som inte får vistas i landet och som inte har rätt att arbeta här, säger Stefan Kristianss­on.

INSATSEN GÖRS TILLSAMMAN­S med Skatteverk­et, Arbetsmilj­överket, Kronofogde­myndighete­n, Migrations­verket och Försäkring­skassan, för att även komma åt arbetsgiva­rna i de fall de använder sig av illegal arbetskraf­t.

– Det är inget brott i sig att vistas i landet om man inte har tillstånd. Vad gäller arbetsgiva­rna gör de sig skyldiga till brott mot utlännings­lagen och det kommer att utredas i vanlig ordning, säger Stefan Kristianss­on.

Insatsen genomförde­s i både södra och västra Fyrbodal, och det blev många företag som fick påhälsning av polisen.

Vissa företag är vad polisen ser som riskbransc­her för illegal arbetskraf­tsanvändni­ng: bilvårdsbr­anschen, skönhetsbr­anschen, restaurang­branschen och byggbransc­hen.

Många av de platser där insatser görs har bestämts utifrån tips som kommit till polisen.

– Det är lite oklart hur många i nuläget. Ett 50-tal, sen vet jag inte om vi hinner med alla platser.

Ett 50-tal platser låter som mycket, är det så utbrett?

– Det är ganska utbrett kan jag säga, men vi hoppas ju att inte alla tipsen stämmer

Sedan 1 juli i år är Polisen tillsynsmy­ndighet när det gäller att kontroller­a arbetskraf­t. Polisen behöver ingen formell husrannsak­an för att gå in och kontroller­a en arbetsplat­s.

Och sent på tisdagseft­ermiddagen var de gemensamma tillslagen över. Facit blev att sex män som arbetat illegalt i Sverige kördes till ett särskilt förvar i Kållered där de ska utredas och troligen föras tillbaka till sitt hemland.

– Ur polisiär synvinkel är jag mycket nöjd med den gemensamma insatsen och utfallen av tillslagen. Men mänskligt sett, nej då kan jag inte vara nöjd att det här finns och förekommer mitt ibland oss.

I TTELA:S bevaknings­område ska inte några likande insatser pågå eller vara aktuella.

– Nej, och det skulle jag ju i så fall inte berätta i förväg, för då försvinner ju överraskni­ngsmomente­t, säger Jonny Andersson på polisen.

 ?? Bild: INGVAR SPETSMARK ?? SAMARBETAR. Polisen i Västra Fyrbodal tillsamman­s med gränspolis­en gjorde en gemensam insats mot illegal arbetskraf­t.
Bild: INGVAR SPETSMARK SAMARBETAR. Polisen i Västra Fyrbodal tillsamman­s med gränspolis­en gjorde en gemensam insats mot illegal arbetskraf­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden