Ttela

Behovet av klottersan­ering kontroller­as varje vecka

En vattenpöl som inte försvinner förbryllar en läsare. Klotter i centrum väcker frågor hos en annan. Och vem räknas egentligen som fattigpens­ionär? Det har reporterjo­uren svar på den här veckan.

- Johanna Lundberg 0521 57 59 41 • johanna.lundberg@ttela.se

Att mötas av klotter på byggnader och allmänna utrymmen ger inte något trevligt intryck, tycker signaturen ”Klotterfri stad”. Han undrar om det finns någon klotterpol­icy i Vänersborg­s kommun.

Vänersborg­s kommun har avtal med en entreprenö­r som har i uppdrag att kontroller­a behovet av och utföra klottersan­ering på kommunens mark.

– Mellan mars och oktober gör de ronder en gång i veckan på olika platser som vi vet riskerar att utsättas för klotter. Det kan vara gångtunnla­r eller broar till exempel, säger Gunnar Lundberg, tillförord­nad gatuchef.

EVENTUELLA ÅTGÄRDER SKA sedan utföras när det är möjligt. Vintertid kan vädret ställa till bekymmer och därför kan sanering dröja, enligt Gunnar Lundberg.

– Är det väldigt kallt ute kan det vara svårare med vätskor och medel i kombinatio­n med risk för halka och så vidare. Då kan man behöva måla över eller täcka över klottret under tiden, för att sedan ta bort det till våren.

NÄR DET GÄLLER kommunala fastighete­r, till exempel skolor, görs inte samma regelbundn­a ronder. Då är det i stället fastighets­enheten som genom ett felanmälni­ngssystem rapportera­r till saneringsf­irman. Klotter på privata fastighete­r är det fastighets­ägaren som ansvarar för att ta bort. Finns det någon tidsgräns för hur länge klottret får sitta kvar? – Om det är klotter eller märken som är rasistiska ska detta tas bort omgående, så fort det har rapportera­ts.

Från och med den 1 november har kommunen ingått avtal med en ny entreprenö­r för klottersan­ering. Företaget heter Ocab Trestad AB.

 ?? Bild: JERRY LÖVBERG ?? KLOTTERSAN­ERING. Signaturen ”Klotterfri stad” har noterat missprydan­de klotter på flera ställen i Vänersborg. Nu undrar han om kommunen har någon klotterpol­icy.
Bild: JERRY LÖVBERG KLOTTERSAN­ERING. Signaturen ”Klotterfri stad” har noterat missprydan­de klotter på flera ställen i Vänersborg. Nu undrar han om kommunen har någon klotterpol­icy.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden