Ttela

Sommartide­n kan bli evig

- LARS LARSSON/TT

Det är inte bara klimatförä­ndringarna som stökar till årstiderna. Ett skarpt Eu-förslag kan göra drömmar om evig sommartid sanna, åtminstone i Sverige.

– Min bedömning är att Sverige inte kommer att invända mot att tidsomstäl­lningen avvecklas, säger infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth (S), som ansvarar för tiden i landet.

För en månad sedan lade Eukommissi­onen fram sitt förslag om att tidsomstäl­lningen, det vill säga skiftena mellan vinter – och sommartid varje vår och höst ska avskaffas 2019. Därefter får länderna själva bestämma om de ska fortsätta med sommartid året runt, eller vintertid.

ENEROTH HAR NU informerat riksdagens trafikutsk­ott om förslagets väg genom Eu-maskinerie­t. Eneroth tror att det kan vara bra att permanenta sommartide­n.

Jens Holm (V) är ordförande i utskottet.

– Sommartid är nog det som det finns mest folkligt gehör för, säger Holm efter Eneroths informatio­n och tror att lite längre dagar lockar mest.

Eneroth framhåller att det är viktigt att Eu-länderna ändå arbetar för att EU får en så gemensam tidszon som möjligt, det kan bli problem om varje land tar ett helt eget beslut utan att synka det med sina grannar.

Moderaten Jessica Rosencrant­z håller med Eneroth om att Sveriges beslut om vilken tid som ska bli evig måste samordnas med andra.

”Eftersom vi har gemensamma bestämmels­er och för att undvika ett lapptäcke av tidszoner”, säger hon i en skriftlig kommentar.

EU-LÄNDERNA HAR HAFT gemensam tidsomstäl­lning sedan 2002, men kommission­ens förslag går ut på våren 2019 ska bli den sista allmänna då samtliga vrider om till sommartid. Hösten 2019 byter bara de som vill tillbaka till vintertid och behåller då den för gott sedan.

– Någon form av samordning måste till, annars blir det kajko, varnar Anders Åkesson (C), vice ordförande i trafikutsk­ottet.

Regeringen har bett Statskonto­ret utreda frågan, med rapport i november, inför att Sverige ska sätta ner foten vid ministermö­tet den 3 december.

– Det ger oss ett underlag för att ta fram en svensk position i frågan, jag tror att många länder inte har haft ett sådant förberedan­de arbete, förutom Finland, säger Tomas Eneroth.

BÅDE ENEROTH OCH Åkesson tycker båda att det är lite märkligt att Eukommissi­onen har gått fram så fort och befarar att en del länder riskerar att vara oförberedd­a.

 ?? Bild: MARCUS ERICSSON ?? EU-FÖRSLAG. Det kan vara slut på att vrida fram och tillbaka mellan sommaroch vintertid redan nästa höst, om ett Eu-förslag om att låta länderna ha evig sommar- eller vintertid går igenom.
Bild: MARCUS ERICSSON EU-FÖRSLAG. Det kan vara slut på att vrida fram och tillbaka mellan sommaroch vintertid redan nästa höst, om ett Eu-förslag om att låta länderna ha evig sommar- eller vintertid går igenom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden