Ttela

”Säva” hoppas att SAIK blir lite roligare

- TONI ANDERSSON 0520-42 26 44 toni.andersson@ttela.se

Säg Sandvikens AIK – och du har en rejäl maktfaktor i svensk bandy. – Vi är minst lika bra som förra säsongen, hälsar en av lagets stjärnor, ytterhalve­n Erik Säfström, som också är given i Svenne Olssons blågula landslag.

Under ett par år i slutet av 90-talet och hela 2000-talet har stålmännen från Sandviken dominerat svensk bandy med en räcka Sm-finaler och erövrade Sm-guld.

Faktum är att SAIK varit i sämst Sm-semifinal de senaste – 20 åren!

–Det är ett fantastisk­t facit här i Sandviken och klubben strävar ju alltid efter att vinna allt, säger 30-årige Erik Säfström.

Vinnarkult­uren i SAIK har dock fått sig en törn efter tre tunga finalförlu­ster på raken – först 0-4 i Sm-finalen mot Edsbyn i mars, sedan 1-4 mot VSK i finalen av Svenska Cupen i Lidköping i september och så samma siffror i World Cup-finalen i söndags mot Villa Lidköping på hemmais.

– Alltid tufft att förlora, men det har varit små marginaler och vi har inte riktigt räckt till, säger Erik Säfström, som mest kanske grämer sig över den nesliga förlusten mot Edsbyn i Sm-finalen.

– Båda lagen prioritera­de defensiven och det blev en ganska tråkig match. Vi själva hade nog pratat lite väl mycket om det defensiva och när Edsbyn fick första målet så kunde de spela på det.

”SÄVA” KOMMER URSPRUNGLI­GEN från Örebro, liksom den betydligt yngre Robin Öhrlund i Vänersborg, och gjorde sin första säsong i SAIK 2010/11. Totalt har det blivit sex stycken i Saik-dressen, dessutom en tvåårig en utflykt till ryska storlaget Neftyanik där han under det andra året delade boende med tidigare Ifk-aren Christoffe­r Fagerström.

Efter en knackig start i World Cup förra veckan tog sig SAIK samman och gick till final hemma i Göransson Arena. Där tog det dock stopp mot Sm-guldfavori­ten Villa Lidköping.

– Jag tycker ändå att vi hittade ett mönster och ett tryck i vårt anfallsspe­l som bådar gott. Vi har definitivt hittat något att bygga vidare på, menar ”Säva”, som avslöjar att det blir ett lite annorlunda SAIK under kommande säsong.

– Vi var nog lite tråkiga förra säsongen och ska försöka bli roligare i år. Vi jobbar på små förändring­ar både offensivt och defensivt.

En titt på Saik-truppen berättar, att det är i stort sett samma gäng 1)

2) Sandvikens AIK

3) 4) 5) Hammarby IF 6) Bollnäs GIF 7) 8) Vetlanda BK 9) 10) 11)

12) IK Tellus

13) Frillesås BK 14) som de senaste åren med gamla rutinerade rävar som Daniel Berlin, Daniel Mossberg och Christoffe­r Edlund i spetsen.

DEN SISTNÄMNDE ÄR ju en supermålsk­ytt som med någon slags garanti gör 60-talet mål per säsong.

– Det är en trygghet för oss, samtidigt måste vi bli bredare och att fler gör mål. Ibland låser det sig även för Christoffe­r, säger Erik Säfström.

Joakim Bergman har lämnat medan David Brodén från Hammarby har anslutit till SAIK.

 ?? Bild: KENTA JÖNSSON ?? SAIK-STJÄRNA. Erik Säfström tillhör skaran av bandystjär­nor i ständigt guldjagand­e SAIK. Men tre raka finalförlu­ster har stört vinnarkult­uren för stålmännen.
Bild: KENTA JÖNSSON SAIK-STJÄRNA. Erik Säfström tillhör skaran av bandystjär­nor i ständigt guldjagand­e SAIK. Men tre raka finalförlu­ster har stört vinnarkult­uren för stålmännen.
 ?? Bild: KENTA JÖNSSON ?? MÅLKUNG. En vanlig syn när det gäller Saik-anfallaren Christoffe­r Edlund, armarna i luften efter ett av otaliga bandymål.
Bild: KENTA JÖNSSON MÅLKUNG. En vanlig syn när det gäller Saik-anfallaren Christoffe­r Edlund, armarna i luften efter ett av otaliga bandymål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden