Ttela

Thomas går utanför boxen

- MIA THORNBERG

En Vänersborg­sbekanting är tillbaka. I morgon står Thomas Backman med sitt band på Blå scenen och med sitt rykande färska album ”Did You Have A Good Day, David?” i bagaget.

Det är inte riktigt en releasekon­sert men väldigt nära. Skivan, som endast är släppt på vinyl, har inte funnits ute mer än en kort tid. Det är också den första träblåsare Backman har gjort med sitt eget band. Tidigare har han jobbat ihop i ett antal olika konstellat­ioner, som Paavo och Klabbes Bank, och ihop med artister som Sarah och Georg Riedel och Maia Hirasawa.

SENAST HAN GÄSTADE Vänersborg var under jazzfesten i början av augusti samt i september när han spelade med Johan Björklunds Thymeshift som ett inslag i Skapande skola. I morgon gästar han Vänersborg­s Musikfören­ing med sitt eget band, där han har samlat några av sina egna favoritmus­iker.

Josefine Lindstrand arbetar som frilansand­e sångerska, pianist och kompositör. Hon har gett ut tre soloalbum, det senaste tillsamman­s med Norrbotten Big Band, och tilldelade­s 2016 Sveriges Radios pris Jazzkatten för årets kompositör. Hon har turnerat som pianist och sångerska ihop med många artister, exempelvis Petra Marklund, Darin, Maia Hirasawa, Veronica Maggio och Jonathan Johansson.

Josefine har även skrivit texterna till tre av de nio låtarna på Thomas Backmans platta. Frontmanne­n själv har skrivit all musik, en del är helt ny, men på skivan finns också nya arrangeman­g av några äldre kompositio­ner.

I MUSIKEN KOMBINERAS element från såväl bebop och frijazz som från hiphop, indiepop och kammarmusi­k. Resultatet beskrivs som ett personligt statement utanför boxen på den svenska jazzscenen idag.

Thomas Backman spelar alt-, baryton- och bassax, klarinett, basklarine­tt och flöjt och Josefine står för keyboards och sång. Övriga medlemmar i bandet är Oskar Schönning, bas och gitarr, och Ola Winkler, trummor, och även de tillhör den yppersta unga svenska och nordiska jazzeliten.

 ?? Bild: PRESSBILD ?? PÅ EGNA BEN. Thomas Backman har gästat Vänersborg flera gånger i olika konstellat­ioner, men i morgon kommer han för första gången med sitt eget band.
Bild: PRESSBILD PÅ EGNA BEN. Thomas Backman har gästat Vänersborg flera gånger i olika konstellat­ioner, men i morgon kommer han för första gången med sitt eget band.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden