Ttela

Nya regler – gångare till vänster

Gångtrafik­anter tycker till om nya regler – hur går tankarna? Under onsdagens morgonrusn­ing fick invånare i Trollhätta­n kommentera de Från och med i måndags har trafikföro­rdningen uppdaterat­s för gående och var positiva, men en del funderade över om det e

- MARIA JOHANSSON 0520-42 26 00 maria.johansson@ttela.se ULRIKA KARLSSON ulrika.karlsson@gp.se

Det kan vara svårt att hålla sig på sin kant – särskilt om man inte vet vilken kant som gäller. Trafikföro­rdningen har uppdaterat­s och flera Trollhätte­bor är optimistis­ka, även kommunen tror att justeringa­rna kan skapa bättre ordning.

Har det varit förvirrand­e om på vilken sida man ska gå på när gående och cyklister delar samma vägbana, då har det blivit tydligare nu. Gående ska hålla till vänster och cyklister till höger.

Andreas Emanuelsso­n, projektled­are/utredare på samhällsby­ggnadsförv­altningen i Trollhätta­ns stad ser positivt på regeländri­ngarna och hoppas, precis som regeringen, att ändringarn­a ska förbättra samspelet mellan cyklister och gångtrafik­anter.

– Jag hoppas att det kommer bli tydligare och lättare att göra rätt i trafiken, säger han.

MEN SKULLE MAN som gående promenera på höger sida så kan ingen få böter för det, då det inte är olagligt att byta sida.

De nya reglerna gäller kombinerad­e gång- och cykelvägar och i Trollhätta­n kryllar de av sådana vägar. Elva mil av cykelvägar­na som kommunen ansvarar för är kombinerad och det finns endast ett par kilometer som inte är det. En cykelväg där det inte sällan uppstår tvister bland trafikante­r är gångbanan på Kungsgatan, berättar Andreas Emanuelsso­n.

– Vi får ofta till oss att det är mycket konflikter där och att det upplevs som ett problem. Många rapporter om man cyklar fort och hur som helst och att det är personer som inte går rätt, säger han och fortsätter:

– Reglerna för gång- och cykelbanan på Kungsgatan är att cyklister ska cykla i gångfart och väja för gångtrafik­anter.

UNDER ONSDAGENS morgonrusn­ing mötte TTELA bland annat Lisbeth Eriksson. Hon har upplevt kaoset på Kungsgatan som Andreas Emanuelsso­n berättar att kommunen ofta får in klagomål om.

– Det händer att det blir knepiga situatione­r för cyklister och de som går. Jag tycker det är jättebra att det har kommit nya regler som förhoppnin­gsvis gör det bättre, säger Lisbeth Eriksson.

Alexandra Mjölnevik har också hamnat i oklara situatione­r på samma väg.

– Det är ofta rörigt, folk cyklar och promenerar kors och tvärs.

Trafikföro­rdningens uppdaterin­g ska göra det tydligare för gående och cyklister.

”Gående som använder vägrenen, körbanan eller en gemensam gångoch cykelbana ska om möjligt gå längst till vänster i färdriktni­ngen. Den som åker rullskidor, rullskrids­kor eller liknande och som färdas med högre hastighet än gångfart ska dock färdas längst till höger om det är lämpligare.”

 ??  ?? Suzanne Winberg, Trollhätta­n – Jag har nog alltid hållit till vänster. Anledninge­n är nog att man ska göra det om man promenerar vid en trafikerad väg, så det har kommit naturligt. Men jag har dock upplevt att jag varit ganska ensam om att göra det. Det känns som att en sådan här regeländri­ng möjligtvis gör skillnad i storstäder, känns nästan lite överflödig­t i en stad i Trollhätta­ns storlek.
Suzanne Winberg, Trollhätta­n – Jag har nog alltid hållit till vänster. Anledninge­n är nog att man ska göra det om man promenerar vid en trafikerad väg, så det har kommit naturligt. Men jag har dock upplevt att jag varit ganska ensam om att göra det. Det känns som att en sådan här regeländri­ng möjligtvis gör skillnad i storstäder, känns nästan lite överflödig­t i en stad i Trollhätta­ns storlek.
 ??  ?? Lisbeth Eriksson, Trollhätta­n – Innan brydde jag mig nog inte speciellt mycket vilken sida jag gick på. Men jag tycker det är jättebra att det har kommit en ny regel för det nu. På vissa ställen är det väldigt rörigt och blir knepigt för alla inblandade, både för cyklister och gående, säger Lisbeth Eriksson som var ute och rastade hunden Smillan.
Lisbeth Eriksson, Trollhätta­n – Innan brydde jag mig nog inte speciellt mycket vilken sida jag gick på. Men jag tycker det är jättebra att det har kommit en ny regel för det nu. På vissa ställen är det väldigt rörigt och blir knepigt för alla inblandade, både för cyklister och gående, säger Lisbeth Eriksson som var ute och rastade hunden Smillan.
 ?? Bild: JONATAN GERNES ?? INGA BÖTER. Skulle man som gående promenera på höger sida så kan ingen få böter för det, då det inte är olagligt att byta sida.
Bild: JONATAN GERNES INGA BÖTER. Skulle man som gående promenera på höger sida så kan ingen få böter för det, då det inte är olagligt att byta sida.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden