Ttela

NY BUSSLINJE TILL LANDVETTER

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

Det nya fullmäktig­e i Lilla Edet sammanträd­de för första gången på onsdagskvä­llen. SD som ökade mest i valet tog också plats i debatten direkt.

Mest aktiv i talarstole­n var Mattias Ternehäll (SD) som bland annat ifrågasatt­e beslutet att kommunen ska bli delägare i Gryaab (Göteborg), bolaget som ska ta hand om kommunens vattenreni­ng i framtiden.

Inlednings­vis kostar det kommunen 250 miljoner kronor, helt utbyggd innebär det investerin­gar på 900 miljoner kronor.

– Delägarska­p i Gryaab behöver inte vara en dålig idé. Men det saknas en kalkyl på hur det kommer att drabba Lilla Edet-borna. Vi har ingen billig avgift som det är idag, nu blir det ytterligar­e investerin­gar, men vi vet inte riktigt hur det ska finansiera­s, sa Ternehäll.

EVA LEJDBRANDT (L) ordförande i miljö- och byggnämnde­n svarade:

– Frågan har utretts under lång tid, med elva olika alternativ. Slutligen valde vi det mest långsiktig­t hållbara. De 250 miljonerna är för att klara utbyggnade­n i Lödöse. Det blir cirka 50 miljoner billigare att bygga eget reningsver­k i Lödöse, men det kan innebära att vi bygger in oss i väggen eftersom miljökrave­n hela tiden ökar på reningsver­ken, sa hon och fortsatte:

– Vi får själva ta kostnaden för att ansluta oss till Gryaab och i första hand gäller det Lödöse. Vill vi senare ansluta hela kommunen, hamnar vi till slut på 900 miljoner.

Det blev votering i frågan. Den nya majoritete­n (C, M, KD, L, MP) och S vann klart med 23 röster för ett delägarska­p mot SD:S 8, vars förslag var en återremiss. Partiet reserverad­e sig mot det vinnande beslutet.

TERNEHÄLL HADE ÄVEN flera kritiska punkter gällande den ekonomiska rapporten för perioden januari till augusti, bland annat jämställdh­eten.

– Trots att vi har få män som jobbar i kommunen är det vanligare att en man har en fast anställnin­g jämfört med kvinnor. Vi har 85 procent anställda kvinnor i kommunen, i andra företag i kommunen blir inte männen utlasade i samma utsträckni­ng, men när vi i politiken har ansvaret är det ändå vi som levererar sämst. Julia Färjhage (C): – Vi gör insatser som är bra. Men problemet är att vi inte kan mäta om insatserna ger en jämställd service till medborgarn­a. Det är också anledninge­n till att en ny styrmodell diskuteras nu.

ÄVEN PETER SPJUTH (V) kommentera­de Ternehälls inlägg:

– Vi har något som kallas heltidsres­an. Ett problem med att lasa in någon som inte är behörig är att vi har nästan ett livstidsko­ntrakt på den personen, och vi får utbilda efteråt.

Rapporten godkändes senare med ett tilläggsyr­kande från Carlos Rebelo Da Silva (S) om fortsatt restriktiv­itet i nämnder och styrelser för att klara framtida utmaningar.

 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? FÖRSTA MÖTET. Lilla Edets fullmäktig­e sammanträd­de för första gången efter valet med en hel del nya namn på stolarna.
Bild: PASI HAKOPURO FÖRSTA MÖTET. Lilla Edets fullmäktig­e sammanträd­de för första gången efter valet med en hel del nya namn på stolarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden