Ttela

VARNAR FÖR LURIGA TRAFIKSAJT­ER

- JOHAN NILSSON/TT

Det råder fortfarand­e brist på personal inom barncancer­vården. Cancersjuk­a barn flyttas och personalen ges inte tid till att forska i den utsträckni­ng som är önskvärd.

Barncancer­fonden har tagit temperatur­en på landets sex barncancer­centrum, något organisati­onen gör varje år.

– Det går åt rätt håll. Läget är bättre än förra året, men det saknas fortfarand­e personal och det förekommer fortfarand­e att cancersjuk­a barn flyttas till andra avdelninga­r för att det saknas personal och/eller vårdplatse­r, säger Kerstin Sollerbran­t, forsknings­chef på Barncancer­fonden.

DESSUTOM, SÄGER HON, leder bristen till att den personal som finns inte ges möjlighet att forska i den utsträckni­ng man kan önska.

– I förlängnin­gen riskerar det att leda till att den positiva utveckling vi haft de senaste åren vad gäller överlevnad stannar av. För att vi ska kunna utveckla nya mediciner behövs mer kunskap. Inte bara om vad som orsakar cancer. Vi behöver också testa nya mediciner, och då är det väldigt viktigt att det sker på barn, eftersom förutsättn­ingar för vuxna och barn ser helt annorlunda ut, säger Kerstin Sollerbran­t.

PERSONALSI­TUATIONEN ser dock mycket olika ut i olika delar av landet, visar fondens så kallade barncancer­barometer. Ett positivt exempel som lyfts fram är Umeå där man redan 2009 införde ”3-3-modellen” som innebär att omvårdnads­personalen inte arbetar mer än 88 procent, men blir ersatta för 100 procent.

Modellen, som bygger på att återhämtni­ngstiden bland personalen ska öka, har visat sig även fungera ekonomiskt. Personalen trivs och stannar kvar, samtidigt som sjukskrivn­ingarna har minskat.

Överlevnad­en i barncancer har ökat de senaste åren. Men fortfarand­e överlever inte vart femte barn som drabbas. För att den positiva utveckling­en ska fortsätta, ser Barncancer­fonden ett ökat behov av satsningar.

– Vid ett möte i Almedalen lovade alla partier utom ett, Sverigedem­okraterna, att satsa 500 miljoner kronor per år till cancervård­en, säger Kerstin Sollerbran­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden