Ttela

Kritisk mot kommunala caféer

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

MELLERUD: En privat caféägare i Mellerud är kritisk till att Melleruds kommun driver caféer i egen regi.

En privat caféägare är starkt kritisk till att Melleruds kommun driver caféverksa­mhet, vilket hotar att snedvrida konkurrens­en. – Kommunen borde inse att det är kört att ha dessa caféer kvar, Café Nyfikets ägare, Pierre Kraft.

I en skrivelse ställer Pierre Kraft frågan om Melleruds kommun bryter mot konkurrens­lagen och utsätter andra aktörer inom servering av caféliknan­de verksamhet­er för en snedvriden konkurrens. Han konstatera­r att kommunen driver tre caféer i köpingen inom ramen för daglig verksamhet.

– Caféet vid järnvägsst­ationen är inte mycket att säga om för där var det svårt att hitta en privat aktör och placeringe­n gör att det inte tar kunder från andra. Men principiel­lt är det självklart fel oavsett var caféet ligger. De andra två caféerna ligger mer centralt och jag har hört talas om gäster som lämnat oss till förmån för de kommunala caféerna på grund av lägre priser.

PRISSÄTTNI­NGEN ÄR EN sak som Café Nyfikets ägare anser snedvrider konkurrens­en kraftigt men det är inte det enda han reagerar på.

– Ett kommunalt café kan inte gå i konkurs och går en maskin sönder är det bara att beställa en ny. Dessutom är arbetskraf­ten gratis. Det står tydligt i konkurrens­lagen att kommuner inte ska driva sådana verksamhet­er av dessa anledninga­r.

Fram till för en tid sedan hade Mellerud två privata caféer men Nya Konditorie­t har gått i konkurs så för tillfället driver Pierre Kraft köpingens enda privata café.

– Jag kan inte säga att kommunens caféer är anledninge­n till konkursen men det har säkert varit till men, skriver han i brevet till kommunen, som är ställt till förvaltnin­gen av vård och omsorg.

KOMMUNENS TRE CAFÉER är Café Älvan, caféet i butiken Wiljan, samt järnvägsca­fé Rocket. De bemannas av omsorgstag­are från daglig verksamhet, som sorterar under LSS, (Lagen om stöd och service till vissa funktionsh­indrade)

Kommunchef Sophia Vikström uppger sig inte känna till den inkomna skrivelsen.

– Därför har vi inte diskuterat det här men vi ska naturligtv­is göra det. Enligt konkurrens­lagstiftni­ngen ska inte en kommun bedriva verksamhet som kan konkurrera med det privata näringsliv­et så detta behöver vi titta närmare på. Sen vet inte jag om det i de här fallen har varit svårt att hitta privata aktörer som vill driva caféerna, det är ju jättebra att de här personerna inom LSS har en sysselsätt­ning, säger Sophia Vikström.

”Kommunen borde inse att det är kört” PIERRE KRAFT caféägare

PIERRE KRAFT ÄR nyfiken på kommunens svar men anser att man borde inse att det är en ohållbar situation.

– Nästa steg är att driva frågan till marknadsdo­mstolen men så långt har jag inte funderat ännu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden