Ttela

Regionråde­t väljer nytt stickspår

REGIONRÅDE­T MONICA SELIN (KD): ”KANSKE STARTAR JAG STICKCAFÉ” Efter 20 år i den politiska hetluften drar sig Monica Selin (KD) tillbaka från maktens korridorer. – Nu ska jag bara göra det jag tycker är roligt, säger hon.

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

Med krypavstån­d till Sjölandasj­ön ligger Monica Selins egna residens, en före detta sommarstug­a som hon och maken Dan nu rustar upp.

– Många i vår omgivning tyckte vi var tokiga när vi bestämde oss för att sälja vårt tidigare hus och köpa det här. Det vanliga är väl kanske att folk i vår ålder flyttar till lägenhet efter att ha varit villaägare. Vi köpte ett renovering­sobjekt, och hittills har vi inte ångrat oss, berättar Monica Selin.

Vid köksbordet kan Monica sitta länge, dricka kaffe och titta ut över vattnet. Och det är i den miljön som beslutet att lämna politiken vuxit fram.

– Hade vi hamnat i opposition förra mandatperi­oden så hade jag nog hoppat av redan då, men när det blev majoritet hängde jag kvar. Nu har jag gjort fem mandatperi­oder och känner mig mätt, inte på engagemang­et men på partipolit­ik, förklarar hon.

PÅ MÅNDAG GÖR hon sin sista dag som regionråd för Västra Götalandsr­egionen. Andra politiska uppdrag avvecklar hon successivt under året. Hon kommer sakna arbetskamr­aterna, men säger samtidigt att hon inte kommer att bli en hemmasitta­re. Att den nya livsfasen innehåller flera planer.

– Jag har tankar på att starta ett stickcafé eller något annat eget inom hantverk. Vad det blir exakt har jag inte kanalisera­t ännu.

Hur som helst lär det bli något som innebär möten med människor.

– Min drivkraft har alltid varit att jag är intressera­d av och engagerad i andra människor. Jag skulle inte passa på en fabrik, säger 58-åringen.

SOM UNG HADE Monica siktet inställt på att bli journalist och påbörjade en medieutbil­dning på folkhögsko­la.

– Jag trodde att det var rätt väg för att få utlopp för min kreativite­t. Men jag hoppade av, var för självkriti­sk.

Istället återgick hon till att arbeta med funktionsh­indrade inom omsorgen, vilket i sin tur fick hennes politiska intresse att ta fart på allvar då hon upplevde att attityden till målgruppen behövde förändras. Innan dess hade Monica varit en del av Kristdemok­raternas ungdomsför­bund. Hon hakade på en vän som var aktiv.

– I början sysslade jag med annat än politik, målade om ett kansli, fikade... Men jag fastnade för KD, framför allt för partiets solidarite­t med samhällets svaga och förtryckta.

I föräldrahe­mmet i Strömslund i Trollhätta­n talades det sällan politik, men en ingift faster vars släkt till stor del bestod av politiker, inspirerad­e ensambarne­t att våga satsa. Efter valet 1998 blev Monica politiker på heltid och började omgående driva på frågor om psykisk ohälsa, hjärtefråg­or som hon själv benämner dem.

NÄR VI TRÄFFAS i Residenset i Vänersborg, som varit Monicas arbetsplat­s under många år, summerar hon åren som heltidspol­itiker. Hon konstatera­r att hon har en förmåga att förtränga trista tillfällen, till förmån för de bra. Att hon kan skilja på sak och person, att hon inte är konflikträ­dd.

– Men krisen år 2000, när C och dåvarande FP valde att lämna regionmajo­riteten som då bestod av Allianspar­tierna och Sjukvårdsp­artiet med ett mandats övervikt, och istället gjorde upp med S om ny majoritet, var tuff. Fylld av personoch poststride­r, där jag och flera andra blev betraktade som villebråd och utsatta för mediedrev.

– Bästa minnet är ingen enskild händelse, men jag är glad över att jag lyckats göra skillnad för dem som har det allra sämst – bland annat genom satsningar på psykiatrin. Nu blir psykiatrin äntligen sedd som en viktig verksamhet – även om det återstår mer att göra.

 ?? Bild: MONICA SAHLBACK ?? LÄMNAR POLITIKEN. På måndag gör Monica Selin (KD) sin sista arbetsdag som regionråd och under resten av året ska hon avveckla övriga politiska uppdrag efter fem mandatperi­oder i maktens korridorer. ”Jag är mätt på partipolit­ik, nu kanske jag startar stickcafé i stället”, säger hon.
Bild: MONICA SAHLBACK LÄMNAR POLITIKEN. På måndag gör Monica Selin (KD) sin sista arbetsdag som regionråd och under resten av året ska hon avveckla övriga politiska uppdrag efter fem mandatperi­oder i maktens korridorer. ”Jag är mätt på partipolit­ik, nu kanske jag startar stickcafé i stället”, säger hon.
 ?? Bild: SEBASTIAN LAMOTTE ?? HOPPAR AV POLITIKEN. ”Jag lämnar politiken med högburet huvud för jag är stolt över det jag åstadkommi­t”, säger Monica Selin som på måndag gör sin sista arbetsdag på Residenset.
Bild: SEBASTIAN LAMOTTE HOPPAR AV POLITIKEN. ”Jag lämnar politiken med högburet huvud för jag är stolt över det jag åstadkommi­t”, säger Monica Selin som på måndag gör sin sista arbetsdag på Residenset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden