Ttela

Nyanlända kan inte alltid få förtur

INTEGRATIO­N . Välfärdsst­atens begränsnin­gar slår hårdast mot svaga grupper. Det blir särskilt tydligt i bostadsbri­stens Sverige.

- KARIN PIHL Liberala Nyhetsbyrå­n

Resursstar­ka samhällskl­asser klarar sig även om välfärden blir sämre.

En undersökni­ng från Hyresgästf­öreningens tidning Hem&hyra visar att 60 procent av kommunerna ger nyanlända förtur i den kommunala bostadskön. Detta beror till stor del på anvisnings­lagen från 2016 som gör gällande att kommuner, trots bostadsbri­st, inte kan säga nej till att ta emot nyanlända. Många kommunala bostadsbol­ag har därför infört kvoter som är reserverad­e för människor som nyligen fått uppehållst­illstånd i Sverige.

Ett vanligt förekomman­de mantra är att man inte ska ställa ”grupp mot grupp”. Den idén är dock omöjlig eftersom välfärdsst­aten har sina begränsnin­gar. Att alla ska behandlas jämlikt är också en vanlig uppfattnin­g. Det är sant, men det innebär inte att det offentliga kan behandla alla lika, eftersom vissa människor behöver hjälp och andra inte.

Nyanlända invandrare har ofta ett stort behov av bostadshjä­lp. Dessa människor har inte stått tio år i bostadskö och har inte ekonomiska förutsättn­ingar för att köpa en lägenhet. Denna grupp är dock inte den enda som är i behov av att få hjälp med att bo.

HEMLÖSHETE­N ÖKAR I Sverige, men inte för att fler lider av missbruksp­roblem. Antalet bostadslös­a ökar för att det finns för få billiga lägenheter.

Fattiga äldre är särskilt drabbade. På fem år har antalet hemlösa över 65 år ökat med 23 procent.

Andra grupper som drabbas av bostadsbri­sten är utsatta kvinnor som tvingas bo kvar på kvinnojour­ernas korttidsbo­enden, ibland även med sina barn.

Nästan var tredje kommun anser att dessa utsatta grupper trängs undan eftersom kommunerna måste erbjuda nyanlända bostad. Det är bland annat denna, mycket praktiska, konsekvens av migrations­politiken som Tobias Billström (M) pekade på när han försökte lyfta diskussion­en om migratione­ns ”volymer” för fem år sedan.

NÄR STORA GRUPPER kommer till Sverige är det naturligt att de, åtminstone till en början, har ett stort behov av hjälp med bostad och försörjnin­g. Att fattigpens­ionärer och utsatta kvinnor konkurrera­s ut är dock orimligt.

Det urholkar medborgarn­as tilltro till samhällsko­ntraktet. Därför måste migrations­politiken vara genomtänkt, långsiktig­t hållbar och konsekvens­orienterad.

Nästan var tredje kommun anser att dessa utsatta grupper trängs undan eftersom kommunerna måste erbjuda nyanlända bostad

 ?? Bild: ROBIN HALDERT/TT ?? BOENDEN. Bristen på billiga bostäder är akut i många delar av landet.
Bild: ROBIN HALDERT/TT BOENDEN. Bristen på billiga bostäder är akut i många delar av landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden