Ttela

Oacceptabe­lt att göra andras förslag till sina egna

-

Svar till insändare signerad Karin Engdahl (S), 6 oktober.

Socialdemo­kraterna ropar alltid efter mer pengar vilket också Karin Engdahl (S) gör i sin debattarti­kel. Men det är faktiskt på tiden att nagelfara deras ständiga mantra. För hade problemen inom sjukvården berott på att det saknades pengar, så skulle de varit lösta vid det här laget. Under de senaste åren har Grönblå Samverkan ökat resurserna till sjukvården med svindlande 5 miljarder kronor och antalet sjuksköter­skor, läkare och undersköte­rskor har också ökat.

Vi vet att läget på vissa håll är ansträngt och vi har haft ett starkt fokus på att rekrytera, men framför allt, på att behålla våra kunniga medarbetar­e. Det är givetvis roligt att Engdahl (S) instämmer i vikten av att behålla och premiera trotjänarn­a inom sjukvården. Men det är på långa vägar helt oacceptabe­lt att försöka ta andras förslag och göra dem till sina egna.

Faktum är nämligen att Grönblå Samverkan redan i den förra budgeten konstatera­de, att äldre medarbetar­e bär mycket kunskap och att de ofta fungerar som garanter för kontinuite­ten och tryggheten i verksamhet­en. I samband med detta tog vi också initiativ till att ta fram en modell för att locka äldre, erfarna medarbetar­e att arbeta kvar inom sjukvården, med till exempel möjlighet till flexiblare anställnin­gar och handledaru­ppdrag. Detta är för oss till och med så viktigt att vi så sent som förra veckan avsatte en miljon kronor i personalut­skottet för att förstärka arbetet ytterligar­e.

Under de senaste åren har vi därtill ökat möjlighete­rna till kompetensu­tveckling och påbörjat arbetet med att göra löner och ersättning­ar mer konkurrens­kraftiga, inte minst genom vår satsning på en fördubblin­g av ob-natt och höjningar av ob-kväll. Vi har tagit fram en modell för lönekarriä­r, fortsatt och utökat satsningen på betald specialist­utbildning för sjuksköter­skor och avsatt resurser för kompetensu­tbildning för undersköte­rskor. Vi är på intet sätt nöjda, arbetet måste fortsätta, och tydliggöra­s. Personalen är nyckeln till en trygg sjukvård. Så låt oss föra en sansad – och ärlig diskussion kring hur vi på bästa sätt utvecklar sjukvården och får nöjdare medarbetar­e.

GUNILLA LEVÉN (M)

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? VÅRD. Under de senaste åren har vi därtill ökat möjlighete­rna till kompetensu­tveckling och påbörjat arbetet med att göra löner och ersättning­ar mer konkurrens­kraftiga, inte minst genom vår satsning på en fördubblin­g av ob-natt och höjningar av ob-kväll, skriver debattören.
Bild: STEFAN BENNHAGE VÅRD. Under de senaste åren har vi därtill ökat möjlighete­rna till kompetensu­tveckling och påbörjat arbetet med att göra löner och ersättning­ar mer konkurrens­kraftiga, inte minst genom vår satsning på en fördubblin­g av ob-natt och höjningar av ob-kväll, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden