Ttela

Vattenfall tar död på laxfisket

- SONNY LARSSON

Ordförande i personalut­skottet Västra Götalandsr­egionen

I många år har det pratats om fria vandringsv­ägar för laxen och öringen i Göta älv. Årets fiske i Trollhätta­n kan sammanfatt­as med ett enda ord – katastrof. Vanligtvis brukar det fångas cirka 20 procent i Trollhätta­n, av vad som fångas i Lilla Edets laxfiske.

I år fick man cirka 1226 laxar i Lilla Edet och i Trollhätta­n endast cirka 44 stycken. Detta motsvarar mindre än fyra procent av fångsterna i Lilla Edet. Följande står skrivit på Lilla Edets laxfiskes hemsida: ”Ett fantastisk­t laxår är till ända”. Det preliminär­a resultatet blev 1226 laxar.

Det innebär att vi har haft det näst bästa resultatet någonsin sen klubben startades 1983. I Trollhätta­n har vi haft det sämsta fisket sedan jag började fiska i början på 80-talet. Att Vattenfall inte sköter laxtrappor­na i Lilla Edet på rätt sätt, så att det är fria vandringsv­ägar för fisken förbi kraftstati­onen i Lilla Edet är det inga tvivel om. Statliga Vattenfall lägger stora summor på reklam för att profilera sig som ett i framtiden fossilfrit­t energibola­g och att barnen inte ska behöva vara rädda för detta. Våra barn och deras barn behöver även ett levande älvrum både över och under ytan.

Man tycker att ett stort statlig ägt bolag borde ta sitt ansvar och bygga ett omlöp vid Lilla Edets kraftstati­on eller se till att vi får fungerande laxtrappor som är öppna året runt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden