Ttela

Campingar är sommarens vinnare

- JOHANNA LUNDBERG 0521-575951 johanna.lundberg@ttela.se

Västsverig­e var poppis bland turister i somras. Antalet gästnätter under sommarmåna­derna visar på rekordsiff­ror, inte minst för campingpla­tserna.

Ungefär 4,8 miljoner gästnätter har registrera­ts i Västsverig­e under juni, juli och augusti i år. Det visar den preliminär­a inkvarteri­ngsstatist­iken från SCB som Turistråde­t Västsverig­e har sammanstäl­lt. Av dessa står campingpla­tserna för drygt 2,3 miljoner – en ökning med 2,3 procent i jämförelse med förra året.

Niklas Ranefjärd på Turistråde­t Västsverig­e tror dock att ökningen för campingpla­tser i själva verket är ännu större.

– Inrapporte­ringen från campingpla­tser släpar efter. Troligtvis kommer ökningen att vara ännu större när årets siffror är fastställd­a.

PÅ MER LOKAL nivå är det Bohuslän och Göteborgsr­egionen som har haft den största ökningen av gästnätter. Men också på Stenrösets camping i Trollhätta­n vittnar ägaren Malin Larm om en ovanligt bra sommarsäso­ng.

– Här har gästnätter­na ökat med tio procent jämfört med förra sommaren som också var en bra sommar, säger hon.

En förklaring tror hon kan vara att de under de senaste åren har jobbat aktivt för att locka mer barnfamilj­er. En restaurang med serverings­tillstånd och en pool har byggts.

– Jag tror också att det har blivit mer modernt att campa, säger hon.

Jonas Westman på Vita Sandars camping i Mellerud håller med.

– Det verkar vara en uppåtgåend­e trend, vi har ökat år för år. I år har gästnätter­na ökat med 15 procent och vi blev fullbelagd­a tidigare än vanligt.

ÄVEN ÖVERNATTNI­NGAR PÅ hotell, stugbyar och vandrarhem har ökat med 2,3 procent. I Trollhätta­n och Vänersborg har däremot den typen av logi minskat något jämfört med året innan. Enligt Maria Engströmwe­ber, turistchef i Trollhätta­n och Vänersborg, är utveckling­en inte särskilt konstig.

– De senaste fem åren har vi nämligen haft en väldigt stark ökning, omkring tio procent årligen. Förra året var det dessutom en extra hög topp, då vi bland annat hade Saabfestiv­alen som lockade många. Det kan vara svårt att slå.

Hon menar att vädret också har gynnat campingarn­a i högre grad, möjligen på lite bekostnad av hotellen.

– Vi har haft en väldigt fin sommar och då kan hotellen tappa något när människor är mer benägna att nyttja utomhusboe­nden.

”Det verkar vara en uppåtgåend­e trend, vi har ökat år för år. I år har gästnätter­na ökat med 15 procent och vi blev fullbelagd­a tidigare än vanligt.”

DÄREMOT ÄR HON ganska säker på att tappet i gästnätter kommer att ha hämtats hem när året är slut.

– Vi har många idrottscup­er under hela hösten då hotellen är bokade. Jag är också styrkt i att vi har en bra beläggning­sgrad på de hotellrumm­en som finns.

JONAS WESTMAN Vita Sandars camping

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? TURISTMAGN­ET. Det har varit en ovanligt bra sommarsäso­ng för campingpla­tserna.
Bild: ANDREAS OLSSON TURISTMAGN­ET. Det har varit en ovanligt bra sommarsäso­ng för campingpla­tserna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden