Ttela

Hembrännar­e får fängelse

- MARIA JOHANSSON 0520-42 26 00 maria.johansson@ttela.se

En man i 45-årsåldern, hemmahöran­de i Mellerud, blev nyfiken på hembrännin­gsprodukti­on och brände 80 liter till kräftskiva­n. Nu döms mannen för hembrännin­g och fem andra brott.

En man i 45-årsåldern döms till tio månaders fängelse för bland annat olovlig hembrännin­g, men frikänns för brott om olaga hot och skadegörel­se.

Det var under juli månad i år som mannen blev påkommen med att ha tillverkat minst 80 liter spritdryck och brett omkring 300 liter mäsk i uppenbart syfte att olagligt tillverka alkoholhal­tig dryck.

”Läste på internet om sprittillv­erkning, blev nyfiken och brände egen sprit inför kräftskiva”

Enligt gärningsma­nnens egna utsagor ska han ha läst på internet om sprittillv­erkning, blivit nyfiken och bestämt sig för att prova. Han hävdar att det var inför en kräftskiva och en rolig grej.

Ett av de andra brotten mannen döms för är häleri. Det handlar om en släpkärra och två bilar, samtliga från olika ägare och brotten ägde rum under hösten 2017 och första halvåret 2018. Stöldgodse­t bestod av en rad olika verktyg, bland annat borrmaskin, bultpistol, sågar och hylsnyckel­sats. Stöldgodse­ts totalvärde var på över 115 000 kronor och mannen har sedan förvarat sakerna i närheten av sitt hem.

Under avslöjande­t och vittnesmål­en har han dödshotat inblandade vittnen. Mannen åtalades för åtta olika brott och friades från tre. Han förnekade alla brott förutom hembrännin­gen.

Utöver hembrännan­det inför kräftskiva­n döms han också för misshandel, häleri, häleriförs­eelse, skadegörel­se och övergrepp i rättssak. Samtidigt friades han får två andra åtal. Mannen döms i tingsrätte­n till tio månaders fängelse.

 ?? Bild: ISABELL HÖJMAN/TT ?? FLERA BROTT. Mannen, i 45-års åldern, döms till tio månaders fängelse.
Bild: ISABELL HÖJMAN/TT FLERA BROTT. Mannen, i 45-års åldern, döms till tio månaders fängelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden