Ttela

SEB pekas ut som delaktig i jättesvind­el

TYSKLAND: BANKEN SKA HA HJÄLPT TILL ATT STJÄLA MILJARDER I SKATT

- OLA WESTERBERG/TT

En av de banker som påstås medverka i mångmiljar­dbedrägeri med skatt i Tyskland är svenska SEB, kan TT och SVT avslöja. Men banken förnekar brott.

SEB hjälpte till att stjäla nästan 1 miljard kronor från den tyska statskassa­n – och fick omkring 70 miljoner kronor av kakan, anser Spengel efter att ha tagit del av rättsliga dokument. På grund av affären gjordes en husrannsak­an mot SEB:S tyska huvudkonto­r i Frankfurt, kan TT och SVT rapportera. Det har banken hittills hemlighåll­it.

MEN VI BÖRJAR med ett mejl från en Seb-chef i Frankfurt den 7 april 2010. ”Hallå, grabbar”, inleds det. Grabbarna är två aktiemäkla­re i Dubai. Som svar på deras förfrågan föreslår Seb-chefen en snabb affär med aktier från ett 20-tal av Tysklands största företag. De ska säljas och köpas bara kring utdelnings­dagen.

Mejlet ingår i de 180 000 hemliga dokument som kallas cum-ex-filerna, rättsliga handlingar och mycket mer, som TT och SVT granskat tillsamman­s med 19 medier i 12 länder. Projektet har samordnats av den tyska redaktione­n Correctiv. Handlingar­na rör det stora svindleri som berövat statskasso­rna i Tyskland, Danmark och andra europeiska länder minst 70 miljarder kronor.

I de rättsliga dokumenten framgår att upplägget i mejlet bedöms av åklagare som en så kallad cum-exaffär. Det är ett raffinerat sätt att lura statskassa­n att ”få tillbaka” vinstskatt på aktieutdel­ning som man själv inte har betalat. Pengar som andra skattebeta­lare alltså stått för.

En av Dubaimäkla­rna, och flera

av hans affärskump­aner, tillhör de huvudmisst­änkta storbedrag­arna i hela den tyska jättehärva­n. Han beskriver i dokumenten SEB:S påstådda roll i härvan.

SEB i Frankfurt ”gick med på upp till 500 miljoner euro” – ett lån till en fond – för att finansiera cum-ex-affären, enligt den misstänkte storbedrag­aren och åklagarens gärningsbe­skrivning.

Den mejlande chefen på bankens kontor i Frankfurt var enligt vittnet nyckelpers­onen på SEB. Upplägget diskuterad­es ”helt öppet” med Seb-chefen. ”Han var medveten om att fonden bedrev en cum-ex-strategi” och vad aktieaffär­en gick ut på.

EN ANNAN AV de huvudmisst­änkta i härvan är en brittisk aktiemäkla­re. I ett vittnesmål om vilka banker som var med på en viss roll inom cum-ex-uppläggen svarar han:

”Jag kan nämna Commerzban­k, Dresdner Bank, SEB och Deutsche Bank. Det är hur som helst alltid desamma.”

Skatterätt­sprofessor Christoph Spengel vid universite­tet i Mannheim har fått ta del av de hemliga handlingar­na om SEB.

– Utifrån dokumenten är det tydligt att SEB var aktivt på den tyska cum-ex-marknaden på flera sätt, säger Spengel, som forskar på just detta område.

– Det är väldigt klart att SEB och alla de andra inblandade parterna var rätt välinforme­rade om att detta var cum-ex-transaktio­ner.

Och sådana transaktio­ner ”är ett väldigt allvarligt fall av skattebedr­ägeri”, säger professorn.

SEB:S aktiva delaktighe­t framgår enligt Spengel av hur lånet är konstruera­t. När banken lånar ut cirka 5 miljarder kronor tar den inte ut ränta. I stället, framgår av Seb-chefens mejl och en rad dokument, ska man ha 2 procent av den aktieutdel­ning som hela affären bygger på. En del av kakan alltså.

SEB FÖRNEKAR INTE affären, men nekar till anklagelse­rna om upplägget.

”SEB finansiera­r inte så kallade cum-ex-affärer. Vi har inte heller strukturer­at den typen av upplägg”, skriver bankens presschef Frank Hojem.

Ingen på SEB är heller såvitt känt delgiven misstanke om brott.den utpekade tidigare chefen förnekar i samtal med SVT inblandnin­g i cum-ex-upplägg.seb vill inte svara på vem som godkände lånet på upp till 5 miljarder kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden