Ttela

Klockan tickar vidare mot brexit

- WIKTOR NUMMELIN/TT LARS LARSSON/TT

Klockan tickar obönhörlig­t vidare mot Storbritan­niens sorti ur EU, brexit, i mars nästa år. Utträdesav­talet är inte klart men parterna bedyrar att det går att ro i hamn. Eutoppmöte­t slutade dock utan besked om när ledarna ska ses igen för att sy ihop det hela.

Ett nytt möte blir det inte om brexit förrän det blir fart i förhandlin­garna igen. För att det ska ske vill EU att Storbritan­nien kommer med förslag och visar vad man vill. Den brittiska premiärmin­istern Theresa May hade inget nytt, trots förväntnin­gar om annat, med sig till Bryssel för att lösa upp knutar.

– Tiden rinner ut, vi måste få till konstrukti­va samtal, säger statsminis­ter Stefan Löfven (S).

ETT AVTAL OM detaljerna för utträdet den 29 mars nästa år borde ha varit klart redan. Men det är det inte och inga framsteg gjordes i Bryssel. Britterna vet inte vad de själva vill och då är det svårt att förhandla, enligt EU:S syn. De måste komma med nya bud.

Theresa May och hennes regering sitter löst och slits av interna motsättnin­gar om brexit. Dessutom är det inte säkert att hon kan få igenom utträdesav­talet i det brittiska parlamente­t när det väl är klart. Men May försökte lugna Eu-ledarna på den punkten

– Jag är övertygad om att vi kan få ett bra avtal. När jag lägger fram det i parlamente­t kommer jag att be ledamötern­a att tänka på att vi nu levererar på den folkomröst­ning som vi har haft.

THERESA MAY HAR öppnat för att förlänga den övergångsp­eriod som ska gälla från det brittiska utträdet i mars nästa år fram till åtminstone den 31 december 2020. EU har föreslagit ett år. Många konservati­va, Eu-kritiska parlaments­ledamöter i Storbritan­nien är rädda för att en förlängnin­g av övergångsp­erioden bara är ett sätt att fördröja utträdet ur EU. Den brittiska regeringen betonar nu därför att May absolut inte vill ha någon så lång förlängnin­g, högst några månader. Nästa ordinarie Eu-toppmöte är inplanerat till den 13–14 december. I onsdags slog Eu-ledarna fast att de kan utlysa ett extramöte med kort varsel, om och när man anser att ”avgörande framsteg” har gjorts i förhandlin­garna.

 ??  ?? May. Theresa
May. Theresa

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden