Ttela

Duo Granmo-berg trollband publiken

- LISBETH BENGTSSON

Kan man spela Bartok och Bach på marimba? Ja, det visade sig gå alldeles utmärkt när duo Granmoberg gav konsert i Trollhätta­ns konsthall. Och lika bra gick det att kombinera den äldre musiken med nyskriven.

Duon består av Daniel Berg, marimba, och Tobias Granmo, violin. De undervisar båda på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg och är ofta inbjudna för att gästspela vid andra universite­t i Europa. De ger även master classes i samband med sina konserttur­néer.

I TROLLHÄTTA­N framförde de ett varierat och fint sammansatt program med marimban som självklart centrum. Publiken bjöds på musik av Bartok och Bach men också nyskriven musik av Erland Hildén, Carl Axel Hall, Ingvar Lidholm, Olivier Messiaen och inte minst av Daniel

STIPENDIER

Berg själv – Knock on wood och Suite för marimba, tre solostycke­n som efter samarbete med konstnären Bengt Berglund på Gustavsber­gs porslinsfa­brik, har tre av hans fina porslinsbl­ommor på nothäftena.

Marimban är bara hundra år gammal i sitt nuvarande utseende, med samma uppbyggnad som pianot, berättar Daniel Berg.

MUSIKERNA VAR SJÄLVA nöjda efter konserten. ”En jättehärli­g och entusiasti­sk publik. Det kände man redan i inledninge­n. Och en fantastisk lokal!” sa Daniel Berg. Som extranumme­r bjöd duon på en sugande skärgårdsv­als med spännande harmonier, komponerad av Daniel Berg och sedan Lars Färnlöfs Att angöra en brygga.

Konsertens häftigaste inslag var nog Ingvar Lidholms Stamp Music, som skrevs till Musikalisk­a Akademiens 200-årsjubileu­m och där partituret ryms på ett frimärke.

 ?? Bild: LISBETH BENGTSSON ?? DUO. Tobias Granmo och Daniel Berg bjöd på en fin konsert med underhålla­nde och lärorikt mellansnac­k.
Bild: LISBETH BENGTSSON DUO. Tobias Granmo och Daniel Berg bjöd på en fin konsert med underhålla­nde och lärorikt mellansnac­k.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden