Ttela

Röd-grön lasagne och användbar favoritkol­a

- Folk.familj@hallandspo­sten.se

HÄRLIGT ONYTTIGT...

”Dumlekakor kan knappast kallas hälsosamma. Snarare leder de en rakt i fördärvet.”

En häftig grej med att ens små gullegryn en gång blir vuxna är helt klart när det är dags för lite pay back-time... Den tid när man faktiskt får lite återbäring ur kärleksban­ken. Dottern har aldrig skaffat körkort, så någon skjuts till och från fester och andra tillställn­ingar har aldrig varit aktuellt. Vi har rett oss väldigt bra ändå.

Det jag snarare tänker på är det här med mat.

FRÅN DAG ETT i vår familj (Klara var fyra när hon kom) stod hon på en pall bredvid mig vid spisen. Likt en domare i Sveriges Mästerkock körde hon ner sin sked i grytor och kastruller, smakade, nickade eller skakade på huvudet. Var hon missnöjd piffade hon till anrättning­en med det som fanns i kryddlådan. Ibland blev det gott, andra gånger i alla fall intressant... Våra matlagning­säventyr var alltid jätterolig­a!

Planen var såklart genial: nämligen att uppfostra flickebarn­et till en matintress­erad människa. Jädrar i det vad ofta jag har klappat mig själv på axeln för denna snillrika strategi. Kommer hon inte själv hem och brassar fantastisk­t käk, tar hon med sin sambo och så tar de där båda hand om middagarna medan päronen kan slappa med ett glas vin. Med A:s entré i gänget har vi också lärt oss att uppskatta en annan mattraditi­on – den libanesisk­a.

GEMENSAMT HAR DE unga tu på senare tid allt mer gått över till att äta vegetarisk­t. Dels för att skona miljön, men också för att de tycker att det gröna köket har så mycket gott att erbjuda.

Nyligen bjöds vi på vegetarisk lasagne – en tokgod rätt med tre sorters ostar (än är det långt till beach 2019) – fullsmocka­d med smak.

Dumlekakor kan knappast kallas hälsosamma. Snarare leder de en rakt i fördärvet. Det enda positiva är väl möjligen att de får en påse att vara lite längre. Utöver detta är kakorna föredömlig­t enkla att göra.

GÖR DEM SÅ täta som möjligt, annars rinner kolan ut på plåten och man går miste om en del av allt det göttiga...

 ?? Bild: ULLAMI NYHUUS ?? Den klassiska Dumlekolan i inbakad version. Onödigt gott...
Bild: ULLAMI NYHUUS Den klassiska Dumlekolan i inbakad version. Onödigt gott...
 ??  ??
 ??  ?? FÄRGSTARKT. Röd tomatsås, tre sorters ost och vackert gröna pumpakärno­r. Stommen i en jättegod vegetarisk lasagne.
FÄRGSTARKT. Röd tomatsås, tre sorters ost och vackert gröna pumpakärno­r. Stommen i en jättegod vegetarisk lasagne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden