Ttela

Dödsdömd vargstam får nytt liv

VETENSKAP: UTPLANTERI­NG AV VARGAR FRÅN FASTLANDET RÄDDNINGEN

- ROLAND JOHANSSON/TT

Den världsberö­mda vargstamme­n på ön Isle Royale i Lake Superior i norra USA har länge varit dödsdömd på grund av svår inavel. Men nu ska den räddas.

Viltmyndig­heterna kommer, enligt tidskrifte­n Science, att ta vargar både från delstatern­a Michigan och Minnesota, samt från Ontario i det närliggand­e Kanada. På så vis ska ekosysteme­t på ön räddas.

Vargarna på Isle Royale härrör från två individer som vandrade över isen ut till ön en kall vinter i slutet av 1940-talet. Där slog de sig till ro, fortplanta­de sig och lade grunden för stammen som levt på ön ända tills i dag.

De har studerats längre än några andra vilda däggdjur på jorden. Redan 1958 inledde den legendaris­ke vargforska­ren David Mech en studie som pågått ända sedan dess, i 60 års tid.

PROBLEMET ÄR ATT vargarna med tiden, i brist på nytt blod, blivit allt mer inavlade. De senaste åren har djuren varit oförmögna att fortplanta sig vilket lett till att stammen långsamt tynat bort. I dag är läget värre än någonsin – bara två individer är kvar.

Den så kallade inavelskoe­fficienten, som mäter släktskape­n mellan olika individer, är en av de mest extrema som uppmätts. De två återståend­e individern­a, en hanne och en hona, är far och dotter, och dessutom halvsyskon. Detta är långt värre än inaveln i såväl den spanska grenen av den habsburgsk­a ätten som i den svenska vargstamme­n när läget var som värst.

SOM ETT RESULTAT av att vargarna blivit allt färre har älgstammen på ön exploderat. Älgarna har till och med krympt i storlek med 16 procent som ett resultat av trängseln.

Fast snart är friden över för älgarna. De kommande sex veckorna ska sex vargar fångas in i Minnesota och Michigan och släppas ut på ön. De blir de första i en serie utsläpp under tre års tid. Avsikten är att bygga upp en population på 20–30 vargar, vilket är ungefär vad ön hade innan inaveln förstörde allt.

Efter det första utsläppet ska man också föra över vargar från Ontario. Dessa har erfarenhet av att döda älgar vilket kommer att behövas på Isle Royale.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden