Ttela

ÅTALAS FÖR HETS MOT FOLKGRUPP

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

Med tal, doktorshat­tar och mingel firades Akademisk högtid på Högskolan Väst.

Under fredagen firades Akademisk högtid under högtidliga former på Högskolan Väst i Trollhätta­n. Frack och galaklänni­ngar hade tagits på och skorna putsas. Under den akademiska högtiden firades bland annat de som tagit sin doktorsexa­men, blivit professore­r eller utsetts till hedersdokt­or.

Allt inleddes med en akademisk procession, där deltagarna i gemensam trupp tågade in i Albertssal­en och där några av Högskolans studenter fungerade som studentmar­skalkar och stod med svenska flaggor.

Väl inne i Albertssal­en följde välkomstta­l av högskolans styrelseor­dförande Eva Eriksson, sen följde fler tal från studentkår­ens ordförande Julia Junedahl och från högskolans rektor Martin Hellström. Därefter följde promotion av högskolans 16 nya doktorer och de 15 femton som disputerat vid ett annat lärosäte. Rektorn installera­de också tolv nya professore­r. Under dagen utsågs också ett antal hedersdokt­orer.

När aktivitete­rna i Albertssal­en var slut blev det återigen en procession men denna gång till kvällens mingel. För att understryk­a högtidligh­eten hade många som tidigare tagit sin doktorsexa­men satt på sig sin doktorshat­t eller lagerkrans dagen till ära.

Med en tallrik i ena handen och ett glas bubbel i den andra stod den nyblivna professorn i pedagogik Kajsa Yang Hansen.

– Det känns väldigt glädjande, säger hon och fortsätter.

– Min forskning handlar om skolans likvärdigh­et. Jag kommer kunna bidra med ett sammanhang inom både undervisni­ng och forskning, säger hon.

På samma mingel finns också högskolans rektor Martin Hellström.

– Det känns jättekul att hedra de som tagit examen. Att ta doktorsexa­men eller bli professor är lite unikt, det är så klart också kul när våra studenter tar examen, men det här är lite högtidliga­re, säger han.

 ?? Bild: DANIEL GUSTAFSSON ?? NY PÅ JOBBET. Kajsa Yang Hansen var en av dem som firades eftersom hon utsetts till ny professor i pedagogik.
Bild: DANIEL GUSTAFSSON NY PÅ JOBBET. Kajsa Yang Hansen var en av dem som firades eftersom hon utsetts till ny professor i pedagogik.
 ??  ?? HÖGTIDLIGT. Högskolan Västs rektor Martin Hellström bar högtidliga kläder dagen till ära.
HÖGTIDLIGT. Högskolan Västs rektor Martin Hellström bar högtidliga kläder dagen till ära.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden